De flesta tänkande människor begriper att verkligheten inte är som den beskrivs i Arlas reklam om ”Bregottfabriken”. Precis som man fattar att man aldrig vinner på casinospel eller att alla fläckar inte försvinner magiskt bara man ha just detta tvättmedel.
Men det var inte heller verkligheten som skildrades i gårdagens Uppdrag granskning i SVT. Det är ett exempel från verkligheten men inte talande för svensk mjölkproduktion utan tvärtom, det som avviker.
Det här behöver Arla och svenskt lantbruk lära sig att hantera. Man borde ha så pass mycket självförtroende att man kan erkänna de skandaler som faktiskt sker och framför allt ha system som gör att det aldrig ska behöva vara medierna som griper in och stoppar djurplågeriet när det gått alldeles för långt.
Arla besöker gårdarna dagligen för att hämta mjölk. Det är dags för en Lex Arla där de som hämtar mjölk och ser vanvård eller misstänkt sådan är skyldiga att anmäla det.
Därefter behöver länsstyrelserna kraftfullt agera i de fall där misskötsel konstaterats, inte minst när en gård har anmälts 38 gånger, som den gård som beskrevs i gårdagens Uppdrag Granskning.
Länsstyrelsen har vid besök på plats konstaterat brister i form av överbeläggning i boxar, samt smutsiga och undernärda djur. Grannar har anmält det de sett om hur djuren missköts. När gården levererade till ett annat mejeri började konsumenterna klaga på konstig smak och efter utredning kunde smaken härledas till att korna utfordats med dåligt foder.
Det handlade inte om en liten gård utan tvärtom en av de större leverantörerna till Arla med 800 kor och det var alltså känt sedan länge att gården inte sköttes som den skulle och att djuren sannolikt utsattes för lidande.
Gårdens ägare hänvisar SVT-teamet till LRF så man får anta att han är medlem där. LRF har lokalavdelningar och det är mycket svårt att tro något annat än att LRF på orten sett vad som pågick. Så långt är allt ganska enkelt och okomplicerat kring vad som är rätt och fel i denna historia.
Det som inte berättas är sannolikt det som skulle förklara, men inte ursäkta, det som hänt. Det talas om att gården haft ekonomiska problem och vilka andra personliga omständigheter som råder vet bara de berörda. Den som tror att man tjänar pengar på att vanvårda sina mjölkkor tror fel, det är välmående kor som mjölkar mest.
Grejen är att det inte ska spela någon roll vad orsakerna är till att vanvård uppstår. Det måste finnas system som sätter stopp långt innan det gått som det gjorde på gården som Uppdrag Granskning i går rapporterade om.
En av 2 630 mjölkbönder som är anslutna till Arla. Men en för mycket.
I programmet agerar Arla undflyende och vill inte ens lyssna på tv-teamet och vad de fått veta. Det är så klart inte rätt krishanterat.
LRF kommenterar med att det finns fungerande system för att vanvård inte ska kunna fortgå men det blir ju som goddag yxskaft efter att man sett bilderna från gården i fråga.
Man kan förstå svenska bönders vanmakt inför djurrättsaktivister som manipulerar material från utlandet för att ge sken av det handlar om svensk djuruppfödning. Jag har skrivit flera gånger om de oseriösa metoder som vissa djurrättaktivister håller sig med.
Det påstås i ett vitt spritt inlägg på Facebook av en mjölkbonde att ”Detta inslag i Uppdrag Granskning är på uppdrag från djurrättsrörelsen, endast för att svärta ned en hel bransch och framför allt varumärket Arla”.
Om det är på den nivån man bemöter saklig och relevant kritik så förlorar man tyvärr en hel del av sin trovärdighet.