Dags för demokrati i Ryssland

Det händer saker i Ryssland. Hundratusentals människor har gått ut på gatorna i protest. Kanske ser vi Putinregimens slut nalkas.

Ledare2021-01-27 05:53
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den ryska regimen verkar ha begått ett misstag då den arresterade Alexej Navalnyj. Oppositionsledaren återvände efter att ha vårdats i Tyskland efter att regimen försökt förgifta honom.  Fängslandet utlöste en våg av protester som vuxit i styrka. Den gångna helgen hölls demonstrationer i flera ryska städer, bland annat Moskva, St. Petersburg och Arkhangelsk. Bilder visar tiotusentals människor. Drygt 3 500 ska ha arresterats. Ändå planeras nya protester kommande helg. Den här typen av stora massdemonstrationer är något nytt i Ryssland. 

Därför är det märkligt att utvecklingen i Ryssland hittills fått begränsad uppmärksamhet i Sverige, jämfört med till exempel bevakningen av det amerikanska valet. Vad som sker i Ryssland är närmare oss och har större tänkbara följder. Ett mer demokratiskt Ryssland skulle vara en otrolig vindkantring för Europa. Kontinenten skulle få fred. Ett demokratiskt Ryssland skulle inte agera som Putin gjort i Ukraina, Georgien och Vitryssland. Kapprustningen skulle kunna avblåsas. Auktoritära politiska partier inom EU skulle förlora sitt stöd och sin förebild i Putin. Sveriges hörn i världen skulle med ens vara mycket tryggare. 

Vad som sker i Ryssland nu angår alltså i allra högsta grad oss. Stöd-demonstrationer har hållits, både i Stockholm utanför ambassaden, och i Göteborg utanför ryska konsulatet. Tidningen Barometern-OT (26/1) uppmärksammade på ledarplats det anmärkningsvärda i att svensk polis upplöste dessa demonstrationer. Det sänder en märklig signal eftersom polisen annars undviker att ingripa mot demonstrationsfriheten. Förevändningen den här gången var pandemilagen. Men demonstrationerna till stöd för demokratirörelsen i Ryssland följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd. Något som BLM-demonstranterna i Göteborg och Stockholm i somras inte gjorde , och de demonstrationerna tillät polisen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill lyfta upp situationen i Ryssland på den politiska dagordningen i Sverige. I  tisdags var han värd för en digital manifestation på Facebook. Deltog gjorde bland andra Norges statsminister Erna Solberg, Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb, Lettlands tidigare utrikesminister Sandra Kalniete samt Carl Bildt. Manifestationens budskap var att det ryska folket inte står ensamt. Vi i Norden tror att ett annat Ryssland är möjligt. 

Ulf Kristerssons manifestation påminde också om att ett annat Sverige är möjligt. För med Kristersson som statsminister skulle vår utrikespolitik sannolikt se annorlunda ut. Moderaterna har särskilt under senare år börjat betona Sveriges nordiska hemhörighet. Socialdemokraterna har gått åt andra hållet och talar mindre om Norden nu än tidigare. Det är synd för Sverige har mycket att vinna på att i utrikespolitiken agera mer samspelt med övriga Norden. Relationen till Ryssland är ett utmärkt exempel.