Vi är inte redo för krig, och tiden går

Donald Trump hotar åtta decenniers amerikansk världsordning.

Sverige är inte i krig, men enligt Patrik Oksanen kan det inte heller kallas för fred.

Sverige är inte i krig, men enligt Patrik Oksanen kan det inte heller kallas för fred.

Foto: Pressbild

Ledare2025-02-24 08:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Intervju

Patrik Oksanen är tidigare journalist på Sveriges radio. I dag är han verksam vid näringslivsfinansierade tankesmedjan Frivärld och aktuell med boken Rysslands hemliga krig mot Sverige som utkommer i april. Oksanen ser ett allvarligt utrikespolitiskt läge, där Sverige inte är i krig – men där det inte heller råder fred. Han oroas av den nya amerikanska politiken.

Vad bedömer du att Trump håller på med?

– Det vi nu ser är en Trump utan vuxna i rummet. När inte någon bromsar honom så hotar han att bryta ned vad USA åstadkommit i åtta decennier. Nu går Trump på sin instinkt som innebär att han föraktar samarbeten och allianser, och att han inte tål att bli ifrågasatt.

Vad betyder den nya amerikanska linjen för Sverige?

– Om det vi nu ser håller i sig så är det här illa för frihandelsorienterade Sverige som haft en guldålder i en regelbaserad Pax Americana och gynnats av samarbete, fria hav och fred. Den nya tiden är farlig för små och medelstora stater, särskilt de som ligger nära revanschistiska kärnvapenmakter. 

Vad skulle det betyda för Sverige och Europa om Ukraina tvingades till en fred man själva inte varit med och förhandlat fram?

– Det svaret är ganska enkelt, det kommer att få aptiten att växa i Kreml. Alla nordiska militära underrättelsetjänster är brutalt tydliga; Ryssland kommer att fortsätta sin expansion. Danskarna pratar om ett halvår för ett lokalt krig mot ett grannland, två år för ett större regionalt krig och fem år mot hela Europa om USA lämnar. Det gör att larmklockorna nu ringer för fullt. Danmarks statsminister har gett order till landets försvarschef; köp, köp, köp! 

Har vi i Sverige och Europa någon anledning att vara självkritiska?

– Ja, men det är inte tid att älta det nu.

Vilket land är i dag Sveriges viktigaste allierade?

– Sveriges praktiska säkerhetspolitik kan liknas vid en lök, längst in är det Finland följt av Norden och Baltikum. Sedan kommer JEF, Joint Expeditionary Force med Storbritannien och Nederländerna. Vi försöker få in Polen här någonstans. Därefter är det ”Coalition of the Willing” som kommer att variera i olika frågor. I de yttre skalen finns EU och Nato, där artikel V är intakt. Och det är viktigt att understryka.

Hur tycker du att den svenska regeringen sköter sig just nu, utrikespolitiskt?

– Jag tycker utrikesminister Maria Malmer Stenergard har vuxit in i rollen på ett mycket bra sätt i den svåraste av tider. 

Det svenska försvaret måste stärkas. Om du fick önska, vilka förmågor skulle du prioritera?

– Det är så oerhört mycket som behöver göras över hela totalförsvarets samlade spektrum och vi kan slänga alla siffror i papperskorgen nu. Vi är inte dimensionerade för det här. Det kommer att kräva enorma ansträngningar, kostnader och byråkratisk processförmåga med nytänkande – och det måste gå snabbt. Politiskt kommer gamla låsningar och positioner snart att vara obsoleta, ja rent av futtiga. Vi rör oss nu i riktning mot ett historiskt regeringsbeslut om skärpt beredskap, och då ska jag tillägga att jag skrev redan i januari i fjol att lagstiftarens rekvisit för regeringen att fatta det beslutet var uppfyllt. 

Finns det någonting positivt som kan komma ur situationen?

– Det vi ska komma ihåg är att demokratiska samhällen är effektivare och uthålligare än auktoritära stater när vi väl får fart. Vi kommer att få se många exempel på att vi som samhälle och invånare kommer att klara sådant som vi trodde var omöjligt tidigare.

GA

Detta är en intervju från Gotlands Allehandas ledarsida.