Beslagta ryska statens pengar

Därför är det rätt läge att beslagta ryska tillgångar.

Bill Browder var affärsman och gjorde affärer i Ryssland. Men sedan hans vän och advokat Sergej Magnitskij dog i ryskt fängelse verkar han som människorättsaktivist.

Bill Browder var affärsman och gjorde affärer i Ryssland. Men sedan hans vän och advokat Sergej Magnitskij dog i ryskt fängelse verkar han som människorättsaktivist.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2022-10-17 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

I skuggan av de viktiga militära segrarna mot Ryssland lurar ett annat existentiellt hot mot Ukraina: kriget har fullkomligt slagit sönder samhällsekonomin. Kiev behöver cirka fem miljarder euro i månaden för att inte riskera en statsfinansiell kollaps. I dagsläget får man endast in en miljard euro i månaden. Putin räknar kallt med att västvärldens ledare i längden inte kommer att orka hålla Ukraina under armarna ekonomiskt, vilket skulle gynna Kreml i ett scenario där Kiev pressas till förhandlingsbordet. Det får inte ske.

På besök i Stockholm diskuterade Bill Browder och  Rysslandsexperten Anders Åslund, i samband med en lunch som arrangerades av bokförlaget Fri Tanke och tankesmedjan Frivärld, hur västvärlden bäst kan hjälpa Ukraina.

Bill Browder för sedan mer än ett decennium en viktig kamp mot Kreml. Genom att få så många länder som möjligt att införa Magnitskijlagar, döpt efter Browders mördade vän Sergej Magnitskij, blir det på sikt omöjligt för människorättsförbrytare att komma åt pengar gömda på bankkonton i väst. Putin och hans lakejer är i grunden giriga tjyvar. Utan tillgång till sina sommarpalats, lyxbåtar och älskarinnor på franska rivieran eroderas lojaliteten till ”lillefar” snabbt. Det vet Putin och därför hatar han Browder. 

Men att spåra och hitta oligarkernas pengar tar tid och hjälper inte Ukrainas akuta läge. Däremot, argumenterade Browder och Åslund, borde EU:s medlemsstater gå i bräschen för att beslagta den ryska centralbankens utländska valutareserv på cirka 350 miljarder dollar. Reserven är uppdelad på ett antal länder, däribland USA, Kanada, Frankrike och Tyskland. Oortodoxt, kan tyckas, men så är det också krig. 

Prejudikat saknas inte: USA beslagtog Afghanistans valutareserv efter talibanernas senaste maktövertagande. Av G7-länderna är det i dag Kanada som tydligast driver på för att beslagta ryska statens tillgångar. 

När Magnitskijlagen presenterades var få regeringschefer i Europa intresserade till en början. I dag, efter flera år, har pendeln äntligen svängt. 

Nu har EU:s ledare en chans att agera proaktivt tillsammans med Kanada. Tillfället är nu. Beslagta den ryska statens tillgångar. Det är vi skyldiga Ukraina.

GA

Detta är en krönika från Gotlands Allehandas ledarsida.