Kommer ni ihåg en gammal slogan som beskrev Gotland som "navet i havet". Om man inte har egen båt eller eget flygplan så har det aldrig – i modern tid – varit speciellt sant i praktiken. Vart man än varit på väg så har nästan varje resa fått påbörjas mot Stockholm, eller möjligen Oskarshamn.
Det ändå funnits ansatser på senare år till att skapa fler ekrar i det hjul där Gotland är navet i centrum. Färjetrafik mot Västervik och Öland. Kryssningstrafik mot Åland. Och några fler destinationer för flyget, speciellt sommartid. Mot Malmö och Göteborg har BRA till och med drivit flygtrafik året runt.
Men i och med att BRA och SAS har skapat sin monopoliserande allians så är det inte bara trafiken mot Bromma flygplats som försvinner. Visbys flygplatschef Gunnar Jonasson påminner i en intervju av Helagotland om att även BRA:s flyglinjer mellan Gotland och Malmö och Göteborg försvinner i och med samarbetet.
– Det finns inget alternativ just nu, förutom att man får åka till Arlanda och vidare. Det är tråkigt för Gotland och för gotlänningarna som på ett enkelt sätt kunnat ta sig till Göteborg och Malmö, vilket varit populärt.
Vad flygtrafik beträffar återstår det alltså en enda eker som ansluter till det gotländska navet. Det är illa för en region som saknar landförbindelse med omvärlden.
Det är inte utan att man kan bli lite avundsjuk.Jag pratade häromdagen med en kollega baserad i Jönköping. Stadens flygplats hanterar mest charter, ambulansflyg, frakt med mera men saknade inrikeslinjer även innan BRA/SAS-alliansen. Men staden ligger vid E4an med bra väg i alla riktningar och den som tar tåget kan byta i Nässjö och sedan åka direkt till Kastrup, som har betydligt bättre internationella flygförbindelser än vad Arlanda har.
Varför klipper BRA linjerna mellan Gotland och Malmö och Göteborg, om trafiken varit efterfrågad? Jag misstänker att det var ett av SAS villkor i förhandlingarna inför alliansen. SAS inrikestrafik i Sverige har Arlanda som central punkt. Varför tillåta en ny samarbetspartner att fortsätta att bedriva konkurrerande trafik som går på tvärs med SAS-konceptet, när man kan tvinga gotländska resenärer att ta SAS-flyg till Malmö och Göteborg med byte på Arlanda?
Kanske kan man hoppas på att elflyget, med mindre plan, kan omdana den inrikes flygmarknaden och skapa ett mer finmaskigt nät av flygförbindelser med många olika aktörer. Men elflyget är inte färdigutvecklat och i dagsläget verkar ju flygplanstillverkarna ha svårt att försörja marknaden ens med plan drivna av mer konventionellt bränsle. Så en sådan önskedröm ligger långt in i framtiden, om den alls realiseras. Under tiden får vi hoppas på att någon annan aktör ser en potential i den gotländska flygmarknaden och utmanar den monopolist som BRA och SAS har skapat.
Flyg till Kastrup vore inte dumt.