De äldsta covidsjuka får sällan sjukhusvård

Sverige har haft höga dödstal under coronapandemin och det kommer förhoppningsvis att ägnas mycket kraft åt att analysera vad det beror på.

Har de äldsta coronasjuka fått adekvat vård?

Har de äldsta coronasjuka fått adekvat vård?

Foto: Maja Kullered

Ledare2020-08-10 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett område där man medgett ett misslyckande gäller hur smittan har härjat i äldrevården, trots att man ville förhindra just detta. Men frågan är om inte denna smitta i äldrevården i onödigt många fall har lett till döden.

Häromdagen presenterades preliminär statistik från Socialstyrelsen som visade att bara en liten del av dem som dött av covid-19 inom äldrevården har fått sjukhusvård. De har istället stannat på sina äldrevården och fått sin coronavård där.

Det behöver inte vara fel. Det krävs mycket för att få plats på särskilt boende nuförtiden och många av de boende är i för dåligt skick exempelvis för respiratorvård. Det krävs en avvägning från fall till fall för att avgöra om det är lämpligt att flytta en coronasjuk från äldreboende till sjukhus eller inte.

Men det finns också kritik om hur dessa beslut – sjukhusvård eller stanna på äldreboendet – i praktiken fattas. I maj skrev jag om en intervju i Aftonbladet med geriatrikprofessor Yngve Gustafson, som var mäkta förgrymmad över den nonchalans med vilken gamla på äldrevården ibland har behandlats efter att ha insjuknat i covid-19.

– Man har diskriminerat de gamla på äldreboenden. Jag har fått så otroligt många telefonsamtal från anhöriga som beskriver att äldre inte fått vård.

Yngve Gustafson beskrev då hur läkare ”undersöker” patienten per telefon. Utan att överhuvudtaget läkaren träffar patienten fattas beslut om patienten ska skickas till sjukhus eller om den ska få en behandling på äldreboendet som skulle kunna beskrivas som dödshjälp. Yngve Gustafsson igen:

– Om man tittar på andelen som har dött av de mycket gamla människorna: Av dem som vårdats på geriatriska kliniker för covid-19-infektion har 70-80 procent skrivits ut levande, antingen till hemmet eller tillbaka till äldreboendet. På äldreboenden har man i princip bara ordinerat palliativ vård, vilket innebär att man får morfin, midazolam och haldol för att förhindra att man blir illamående och kräks av morfinet. Det är en behandling som näst intill 100 procent säkerligen leder till döden. Att ge både midazolam och morfin hämmar andningen. Har du svårt att andas får du snabbt en sådan syrebrist att du dör.

När Sveriges coronahantering ska analyseras så är det oerhört viktigt att man fokuserar inte bara på varför smittan kom in i äldrevården, utan även på om de smittande inom äldrevården har fått rätt behandling.

Lars L Gustafsson, professor och specialist i läkemedelsbehandling för äldre vid Karolinska institutet, kommenterade den statistik som Socialstyrelsen presenterade häromdagen, Han tror att covidsjuka på äldreboenden alltför sällan har fått sjukhusvård:

– Jag tror att det har funnits en rädsla för att remittera personer till sjukhus, eftersom det har sagts att sjukhusen varit totalt överbelastade, särskilt i början av pandemin.