Vill du ha fred, rusta för krig

På måndagen inleddes militärövningen Aurora 23 i Sverige – den största på över 30 år.

Amerikanska marinkåren har tagit sig över Ljusnan med en specialbyggd färja  i samband med Försvarsmaktens nationella militärövning Aurora 23.

Amerikanska marinkåren har tagit sig över Ljusnan med en specialbyggd färja i samband med Försvarsmaktens nationella militärövning Aurora 23.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-04-19 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Även om övningen är planerad sedan flera år har den fått en allt tydligare koppling till omvärldsläget. Övningsscenariot är nu ett direkt krigshot mot Sverige.
Under fyra veckor kommer Försvarsmakten öva på att ta emot, skydda och försörja Natoförband. 26 000 personer från 14 länder deltar i övningen, vars syfte är att höja förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Hotet är inte bara militärt utan innefattar även sabotage av vatten- och elförsörjning, parallellt med cyberattacker och påverkansoperationer. Förutom Försvarsmakten ingår därför även flera myndigheter, regioner, kommuner och frivilligorganisationer för att stärka totalförsvarsberedskapen.

Att svenskt försvar övar tillsammans med andra länder i samma försvarsallians är både naturligt och hedervärt. Natoprocessen kräver förberedelser och hela landet behöver mobiliseras. Säkerhetsläget är inte längre teoretiskt. Det syns också i genomförandet av Aurora.
Även om det inte sägs uttryckligen är det tydligt att det strategiskt viktiga Gotland är i fokus. Övningar kommer att äga rum både i luften, på marken och till sjöss. Stridskrafter på alla dessa områden kommer att vara koncentrerade kring ön. I ett annat scenario mobiliseras även civil sjukvårdspersonal för att ta om hand skadade efter angrepp mot Malmens flygplats i Linköping och Jönköpings flygplats. Det är inga krigsspel längre.

I det bekymrande säkerhetsläget behöver Sverige visa att vi både kan och vill försvara oss själva och andra. Att Ukraina är ett av de länder som deltar i Aurora 23 gör det också till en solidaritetshandling. Trots det har svenska ”fredsaktivister” inte skämts för att utmåla Aurora 23 som en provokation. ”Vi tänker att säkerhet bygger på att ha goda relationer med våra grannar, vilket skapas genom konfliktförebyggande arbete och diplomati. Vi tror inte att uppvisandet av militära muskler, avskräckning är det som skapar en säkrare värld”, som Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen säger till Göteborgs-Posten (GP 16/4).

Att tala om goda relationer till grannländer medan militär personal från Ukraina befinner sig på svensk mark är ett hån. Man ska emellertid inte glömma att Miljöpartiet riktat liknande kritik mot tidigare Auroraövningar. Tillsammans med Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ arrangerade partiets lokalavdelning på Gotland 2017 en demonstration mot ”krigsövningen Aurora” och Nato. Men en värld där freden ibland inte behöver skyddas med våld är en utopi.

De länder som deltar i Aurora tillhör de krafter som säkrar den fred som aktivisterna säger sig eftersträva. Frihet och demokrati måste försvaras från de som trampar på den. ”För att säkra freden behöver man förbereda sig på krig”, som tillskrivits den preussiske generalen Carl von Clausewitz. Svenska styrkor kan med högburet huvud öva axel mot axel med sina allierade. Det är allvar nu.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.