Tilliten sjunker när stölderna ökar

Om det inte görs något åt stölderna lär inte många butiker kunna erbjuda obemannade kassor särskilt länge till.

Snabbkassor kan bara finnas i samhällen med hög tillit.

Snabbkassor kan bara finnas i samhällen med hög tillit.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2023-08-28 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fler och fler dagligvaruhandlare väljer att stänga ner snabbkassorna. Möjligheten för kunden att själv sköta betalningen missbrukas i för stor utsträckning. Samtidigt upplever många handlare att det inte är någon idé att polisanmäla stölderna.

Det rör sig om produkter som inte scannas eller varor i lösvikt som registreras som något mycket billigare. Problemet uppmärksammades nyligen extra när en tv-kändis dömdes för snatteri. I det fallet rörde det sig om dyra köttbitar som hamnade längst ner i matkassen utan att streckkoden scannats.

Tyvärr är den arge snattarens dom ett undantag. Svensk handel uppskattar att värdet av de varor som försvinner genom butiksstölder är över fyra miljarder. Mörkertalet är stort och uppklarningsprocenten är låg. Knappt hälften av de brott som anmäls resulterar i en fällande dom.

Icahandlaren Ulf Svensson på Södermalm i Stockholm sa till SVT redan i mars 2023 att de slutat polisanmäla då det tar för mycket tid och är för mycket jobb. “Vi kastar ut dem direkt istället”, fortsätter Svensson.

Förvisso en logisk prioritering ur den enskilde handlarens perspektiv, men det är något som gått riktigt snett i ett samhälle när kostnaden för brottsoffret att söka hjälp hos polisen överstiger risken för att den som utför brottet.

När risken att åka fast är låg och straffet inte i närheten av att vara avskräckande blir kalkylen enkel. I alla fall för den vars moral är flexibel. Tusentals kronor i potentiell vinst och konsekvensen om man blir påkommen är att man får lämna affären.

Detta förhindrar knappast fortsatt brottslighet. Det finns alltid en ny butik att försöka i och att personalen skulle kunna hålla koll på vem som tidigare blivit utslängd är inte ett rimligt krav.

Ett samhälle där det kostar mer att göra rätt än att försöka fuska är på väg åt fel håll. Det ska vara enkelt att göra rätt och att polisen hamnat i en situation där de som behöver myndighetens hjälp drar sig för att fråga efter den är också det en tydlig indikation på att något är fel.

Medborgarnas tillit till varandra och till staten är på nedgång och tyvärr blir de stängda snabbkassorna ett tyst monument över detta. De som får ta smällen är som vanligt den enskilda människan som vant sig vid att smidigt kunna glida förbi den långa kön till kassabandet och därmed komma hem lite snabbare till familjen. De som aldrig skulle komma på tanken att utnyttja den friheten de får när butiksinnehavaren litar på sina kunder.

När dessa skötsamma medborgare i likhet med handlarna förstår att den polismyndighet de tror ska hjälpa till om det krävs inte längre klarar av detta får tilliten ytterligare en törn. Denna utveckling behöver på sikt stoppas och omedelbart saktas ner. Ett första steg är fler poliser på våra gator. Detta skulle både öka tilliten från skötsamma medborgare och tydligt visa att brottslighet kommer få konsekvenser som svider mer än att bli utslängda från butiken.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.