Jag kan, om jag anstränger mig lite, nöja mig med att det är lite märkligt att vildsvinskadaver hittas på gotländska stränder. Men tre stycken på kort tid. Det är mysko. Normalt sett föredrar väl vildsvin att vada, framför att ge sig ut på djupt vatten. Men låt oss be en bön att de inte gillar att lämna fasta landet och ge sig ut på långa simturer.
På vår grannö Öland hade de i början på 2000-talet en infekterad debatt om varifrån vildsvinen på deras ö kommer. Somliga ansåg att svinen där är olagligt inplanterade. Men så en dag fick en sportfiskare syn på något i vattnet som han trodde var sälar. Det var i själva verket elva vildsvin som kom simmande från havet och steg iland ett 100-tal meter från honom. Det skrev Jägarnas riksförbund om i sin publikation Jakt & Jägare.
De ölänningar som varit övertygade om att öns vildsvin blivit utplanterade fick sig nog en tankeställare.
Just för att vi på Gotland är så lyckligt förskonade från vildsvin väcker blotta misstanken om att det skulle kunna böka runt den modellen klövvilt på ön förfäran.
I mina ögon ligger de alldeles utmärkt döda vid Brissund och i Bläse, eller i strandgruset vid Hoburgen. Hellre döda på stranden än lösa på en ö med så många potatisodlare, morotsodlare och spannmålsbönder.
Att snegla mot Öland ger en bra vink om skador vi borde försöka undvika på Gotland. Förutom trafikolyckorna med vildsvin inblandade, så har SVT rapporterat att en del av Alvaret på södra Öland bökats upp av vildsvin.
Vi har också skyddsvärd natur där vildsvin inte ska gå fram som jordfräsar. Gotland behöver inga vildsvin.
Kostnaden för skador i det svenska jordbruket orsakade av vildsvin, beräknades till mer än en miljard kronor år 2015.
Det är för mig en gåta att det kan vara så viktigt för Naturvårdsverket att hävda att vildsvin ska anses vara en naturlig del av den svenska faunan. Också på Gotland, fast statens förlängda arm i form av länsstyrelsen på ön gjort bedömningen att vildsvin på Gotland vore att betrakta som en invasiv art.
Den framstöt landshövding Anders Flanking gjorde och som också Cecilia Schelin Seidegård gjorde före honom lämnades utan åtgärd. Gotland fick inget undantag från det riksdagsbeslut från 1987 som gör vildsvin ”tillåtna” i hela landet. Det gör att länsstyrelsen skulle få svårt att agera om vildsvin trots allt skulle få fäste på Gotland. Utplanterade eller hitsimmade. Återigen; en blick mot Öland. När samtliga LRF-avdelningar på Öland var överens om att de öländska vildsvinen borde utrotas sade deras länsstyrelse nej.
– Vildsvinen är en del av det svenska viltet, så det finns inget stöd i lagen för en utrotning, sade Helén Wåhlstrand Persson, på länsstyrelsen Kalmars djurenhet till SVT.
Unika biotoper med orkidéer och dessutom markhäckande fåglar som hotas, var inga argument som bet. Eller att vallfoder till stor mjölkproduktion riskerade att kvaddas, eller att jordbruksmaskiner i slåttern riskerar att gå sönder av uppbökade stenar.
På samma sätt riskerar vildsvinen att vinna en sådan rond på Gotland. Så jag hoppas att deras simkunnighet stannar vid distansen sex kilometer; att Ölands läge från det svenska fastlandet är den bortre gränsen. Och så kan väl alla som blir sugna på att stoppa in vildsvin i bilen sluta upp med det.
Så länge vildsvinen ligger drunknade längs gotländsk kust är det ingen ko på isen. Men varför låg det ett dött vildsvin i Dalhem för några år sedan? Dit hade inga vågor sköljt det i alla fall.
Genom åren har det hänt att skojfriska fastlandsresenärer tyckt att det är roligt att slänga in en trafikdödad grävling i ”skuffen” och till allmän förvirring placera på en ö där grävlingar inte bor. Kanske var vildsvinet i Dalhem också ett fall av någons humor.
Den ena efter den andra länsveterinären anser i alla fall att Gotland är en vildsvinsfri ö.
– Vi har inga vildsvin på Gotland. Hade vi det skulle vi se skadorna. De bökar upp marken i sin framfart, säger länsveterinär Maria Eriksson bestämt till Helagotland. Så säger också företrädaren Agneta Karlsson Norström.
Låt oss slippa både levande och döda vildsvin.