Första dagen på en kongress brukar för oss utomstående vara rätt trista. Först ska alla kongressdeltagarna hinna ta sig dit från landets alla hörn och därefter checkas in med alla säkerhetsarrangemang som måste till. Så kongressen öppnar inte förrän efter lunch och därefter behandlas och beslutas egentligen bara formfrågor.
Exempelvis vilka som ska leda kongressförhandlingarna och hur dagordningen ska se ut. Dessutom arbetar inte en kongress på ett normalt sätt med dagordningen så det behöver även beslutas i vilken ordning dagordningens punkter ska tas upp, en så kallad arbetsordning. Det görs för att exempelvis media ska veta när ny partiordförande väljs och när den nya partiordföranden ska hålla sitt så kallade linjetal. Eller för att de gäster som även ska hålla tal till kongressen vet när de ska upp på scenen.
Nuförtiden görs det också ett stort förberedande arbete kongressens första dag i det som kallas temagrupper. Där försöker man hitta en så gemensam ståndpunkt som möjligt utifrån de motioner och förslag som ska upp till beslut. Ofta vill man i det närmaste samma sak, men har olika ord för det man vill.
I temagrupperna snackar man ihop sig och kan förklara vad man menar så många missförstånd slipper tas upp och debatteras från talarstolen när frågan väl tas upp för beslut. Ofta leder diskussionerna i temagrupperna till att partistyrelsen gör vissa ändringar i sina förslag. Allt ifrån byten av ord eller meningar för att det ska bli mer tydligt vad man vill till rena byten av ståndpunkt, även om det senare är rätt ovanligt.
Innan kongressen avslutas på söndag kommer många viktiga beslut att tas angående partiets politiska inriktning. Bara under dagen (torsdag) kommer en ny partiledare att väljas, vilket lär skapa störst uppmärksamhet. Det sker enligt arbetsordningen klockan 16.00.
Magdalena Andersson kommer med största säkerhet väljas till ny partiledare, vilket är ett bra och viktigt val, men de viktigaste besluten kommer ändå att handla om hur partiet vill bygga landet. Det kommer tas beslut om hur man vill se äldreomsorgen utvecklas och hur vård ska kunna ges efter behov på bästa sätt. Kongressen kommer besluta om hur partiet ska jobba med pensionerna, stärka tryggheten genom livet och hur Sverige ska kunna få en skola där alla möjligheter växer.
Men också hur fler ska få utbildningsmöjligheter genom hela livet, hur kultur och bildning ska kunna öppna fler dörrar och hur man kan spetsa till och bredda högre utbildning och forskning.
På plats har vi från Gotland tre kongressdelegater, Filip Reinhag, Jenny Larsson och Felix Jonsson. Dessutom finns Hanna Westerén på plats i sin roll som förbundsstyrelseledamot. De är dessa fyra som kommer debattera, diskutera, samla röster till sina förslag och slutligen rösta om den politik som Socialdemokraterna kommer att driva över valet 2022, men även många år framåt. Från morgon till långt in på natten.
Under kongressen kommer Gotlands Folkblad ges möjlighet att publicera hur deltagarna från Gotland upplever kongressen och de beslut som tas. Det kommer att ske löpande, med brasklappen att deltagarna också får tid och möjlighet att skriva ner några ord. Håll koll på Helagotland.se och under rubriken S-kongress.