Debatten om Almedalen baseras på fel målgrupp

När vi diskuterar Almedalsveckans framtid använder vi kriterier som antagligen aldrig har varit relevanta.

Även om man medger att veckan har blivit dyr och stängd så måste man fråga sig för vem det är för dyrt för?

Även om man medger att veckan har blivit dyr och stängd så måste man fråga sig för vem det är för dyrt för?

Foto: Jenny Nilsson

Ledare2024-06-27 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är svårt att minnas när en Almedalsvecka inte föregicks av en debatt om veckans framtid. Det är tveksamt hur produktiv denna debatt är. Likt resten av landets skribenter och tyckonomer kommer även jag att försöka framhärda i denna diskussion. 

Genom denna debatt går ifrågasättandet av veckans trovärdighet som en demokrativecka som en röd tråd. Det finns en bild av att det inte längre är riktigt folk som åker på veckan. Denna kritik understryks gärna av ett visst mått av populism. 2017 valde Stefan Löfven att hoppa över Almedalen för att ”träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka" och besöka ”det bortglömda Sverige”. Han tänjer på gränsen för vad som anses vara populism på ett sätt som bara en socialdemokrat kan göra.

Det går inte att ifrågasätta att Almedalsveckan har blivit mer stängd. De tusentals seminarierna är visserligen fortfarande öppna för alla som är intresserade. Men det är nog den enda som fortsätter ungefär som tidigare. Det har blivit dyrare att både åka till och bo under veckan. De sociala sammanhangen har blivit mer stängda. Borta är dagarna med öppna anmälningsformulär till mingel och att kunna springa på en minister på Vinäger.

Även om man medger att veckan har blivit dyr och stängd så måste man fråga sig för vem det är för dyrt för, vem är det som inte får inbjudningar till mingel? Är det verkligen den breda allmänheten som åkte tidigare år för att lyssna på seminarier och mingla? Svaret på den frågan är med största sannolikhet nej. Den breda allmänheten tar inte del av Almedalsveckan på plats och har inte gjort det tidigare, eller i alla fall inte på väldigt många år. Allmänheten tar del av Almedalen via nyhetsmedia, kanske genom ett webbsänt seminarium, men de vimlar inte fram på Visbys gator.

Vi måste ge upp den bilden av Almedalsveckan som något politiker åker till för att konversera med den breda allmänheten. Vi måste ge upp bilden av att intresserade personer åker hit för att förkovra sig i seminarium. Det är ingen som ifrågasätter att det hade varit alldeles utmärkt om så var fallet, men tyvärr är det något som hör till historien, om det någon gång ens har funnits. 

Att det har blivit dyrare att åka till Almedalsveckan är tråkigt. Det är en fantastisk tillställning som borde värnas, men vi måste sluta låtsat som att det är en vecka för den breda allmänheten.

Gotlänningen

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.