Demirok fäktade inte så illa men tvingas på flykten ändå

När partiledaren Muharrem Demirok (C) meddelade sin avgång låg ordspråket: "bättre fly än illa fäkta" i luften. Han går inte frivilligt. Han tvingas bort. Men vem ska dyka upp med en vassare värja?

Centerledaren hamnade i ett ohållbart läge. När avgångskravet från CUF-ordföranden följdes av fler, och fler partidistrikt föll in i kören, fanns inget annat än det besked som nu kom.

Centerledaren hamnade i ett ohållbart läge. När avgångskravet från CUF-ordföranden följdes av fler, och fler partidistrikt föll in i kören, fanns inget annat än det besked som nu kom.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2025-02-24 12:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hela havet stormar i Centerpartiet. Demirok lämnar skutan efter vad som kan betraktas som ett myteri. Eller intern partidemokrati?
Det är under alla omständigheter dramatiskt att partiledaren tvingas bort och en ny måste vaskas fram med valåret 2026 hägrande och hängande över dramat. 

Det finns inte på kartan att Demirok går frivilligt. Han har konfronterats med att en majoritet av partidistrikten uttalat att förtroendet är förbrukat. I en folkrörelse som Centern brukar stora saker ske på partistämmor. Så nu bedöms läget för akut för att avvakta. 

När CUF:s ordförande Caroline von Seth krävde partiledarens avgång i höstas stod inte stjärnorna rätt för henne. Hon kritiserade Demiroks ledarstil, men visade själv prov på bristande förankring i rörelsen, när förvåning utbröt i de egna CUF-leden. På Gotland var besvikelsen stor över hennes utspel. Den gotländska distriktsordföranden Sofia Persson backade inte upp von Seth i avgångskravet. Sofia Persson uttalade fortsatt förtroende för Demirok. Det gjorde också distriktsordföranden Johan Malmros i ett "vi har förtroende för partiledaren tills vi meddelar något annat". 

Kanske satt Demirok på pottkanten i höstas, men han satt inte helt i skiten. Det pågick ett stort och viktigt reformarbete och partiet hade kreativa grupper i arbete med att vässa centerpolitik för framtiden, inom olika politiska sakområden: landsbygd, trygghet, skola, klimat & miljö samt livsresor. Gedigna rapporter med samhällsanalyser har presenterats. Men Demirok får nu inte vara med och njuta frukterna av det arbete han initierat. Han förtjänar ändå respekt för att ha velat staka ut en ny väg framåt, i ett nytt politiskt landskap. 

I november skrev jag att jag trodde mig veta ett par saker om partiledarstörtning: Det behöver finnas någon eller några som öppet står för kritiken. Det behöver också finnas någon som stiger fram och säger: Jag blir en mycket bättre partiledare än nuvarande. Eller någon som föreslås bli det. Det behöver finnas avgångskrav som mullrar i leden. 

Då var det inte precis full pott på den listan över kriterier. Men därefter har mullret tornat upp sig. Förutom kritiken mot Demiroks ledarstil har han haft sjunkande opinionssiffror emot sig. De interna diskussionerna lär också ha handlat om partiets vägval i fråga om att styra Sverige. 
Centerpartiet kommer inte att vara ett femte Tidöparti”. "Jimmie Åkesson kommer aldrig att få Centerpartiets stöd som statsministerkandidat", sade Demirok. 
Det är inte otydligt alls. Det är klockrent klart. Jag förstod aldrig kritiken om att Demirok skulle ha varit otydlig i regeringsfrågan. Magdalena Andersson var Demiroks statsministerkandidat. Det är kanske de som inte höll med om det som segrat nu.

Centerledaren hamnade i ett ohållbart läge. När avgångskravet från CUF-ordföranden följdes av fler, och fler partidistrikt föll in i kören fanns inget annat än det besked som nu kom. 

Räddningsarbete av Centerpartiet pågår. Insatsen inte avslutad. Nuvarande partiledare har gjort det han bedömt vara bäst för att Centern ska få inflytande för sin politik. Men han var inte rätt person att lyckas samla sina medlemmar runt detta. 

Det var ingen lätt uppgift Muharrem Demirok fick, när han i februari 2023 tog över som partiledare efter Annie Lööf. Hon skimrade i många debatter. Alla minns ”hur uttrycker du dig?”, när hon slog näven i bordet mot Sverigedemokraternas syn på somliga. 

Det är svårare att hitta debatt-ögonblick där Muharrem Demirok skrivit in sig i den svenska politiska historien. Kanske kommer jag att minnas honom för viktiga ord i avgångstalet. Om hur han tycker att politiken förenklats – och också fördummats.
Det fanns en tid då det finaste ordet i svensk politik var kompromiss, sade han. Oavsett vem som efterträder honom mår Centerpartiet bra av en ledare som fortsatt står upp för anständighet, tolerans och att hitta vägar framåt. 

Demirok säger att han avgår för att ena partiet. Oklart om det blir effekten. I Centerpartiet råder delade meningar om partiets väg framåt. Han vill inte att hans ledarskap ska stå i vägen för en valvinst. Det låter klokt resonerat. Ett parti måste vara större än sin ledare. 

Det blir nu någon annans uppgift att samla Centerpartiet mot ett gemensamt mål, ta arbetet vidare och ha örat mot marken. För så ska en folkrörelse jobba.  

Valberedningen kan få ett förslag från Gotlänningens ledarskribent: Lars Thomsson (C) har siktet inställt på en mandatperiod till i Sveriges riksdag och kandiderar i valet 2026. I honom skulle partiet ha en ny ideolog, en ledare med fötterna på jorden och blicken i framtiden. 
 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.