Alldeles för få alternativ utan Bromma flygplats

Motståndet mot att låta folk resa börjar bli ett allvarligt problem.

Bromma flygplats föreslås läggas ner år 2035.

Bromma flygplats föreslås läggas ner år 2035.

Foto:

Ledare2022-06-19 17:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra veckan presenterades Arlandautredningen. Kort sammanfattat ska Bromma flygplats bara ta emot fossilfritt flyg från och med år 2030 och sedan läggas ner 2035. Två fullständigt horribla förslag. Trafiken ska istället styras om till Arlanda som ska anpassas för den ökade belastningen med bland annat någon form av genväg mellan terminalerna. Även denna idé förefaller vara något som aldrig borde ha lämnat idéstadiet. Så borde inte heller tankarna på att göra det krångligare att ta sig med bil till Arlanda. Nog för att utredaren pratar om sänkta priser på Arlanda Express, men priset för att åka med Arlanda Express kommer aldrig matcha de 39 kronor det kostar att åka tvärbanan till Alvik och sedan tunnanbana till Centralen.

Det går att resonera att det inte gör gotlänningarna så mycket eftersom Visby flygplats även har avgångar till Arlanda. Att minska antalet alternativ och minska utrymmet att hantera livet börjar dock nå nivån att de är ett problem för gotlänningarna. Inte bara när det gäller flyget. I och med ombyggnationen av hamnen i Slite försvann färjeklacken där, vilket gör att ön saknar reservhamn för ro-rotrafik. Vi ser dessutom hur det blir allt strävare för de som behöver sin bil att med snäv marginal komma till och från fastlandet. Detta är inte alls bra.

Det är också så att lägga ner Bromma ställer till det för de regionala flygplatserna. Då dessa är av väsentlig betydelse ur ett beredskapsperspektiv är det av oerhörd vikt att de får stabila villkor och överlever. De tar emot ambulansflyg, brandflyg och flygräddning. De är dessutom en viktig del i arbetet för myndigheter som inte alltid kan skylta med konsekvenserna av att flygplatserna läggs ner. Till exempel försvaret, Migrationsverket och kriminalvården.

De regionala flygplatserna ger dessutom möjlighet att under någorlunda angenäma villkor ta sig dit man behöver, och att klara livspusslet i familjer där båda makarna gör karriär utan att för den sakens skull vara tvingade till att bo i Stockholm. Med flyg behöver man exempelvis inte missa dotterns träning för ett möte på annan ort.

Den här ideliga viljan att hela tiden inskränka och försvåra människors resande är därför olycklig och kommer bli ett allt större problem. I synnerhet för gotlänningarna som utan fungerande sätt att transportera sig sitter fast på en ö. På fastlandet går det ju att i värsta fall ta bilen. Att simma från Gotland är dock avgjort mycket svårare. Att Bromma flygplats föreslås stängas är därför både olycksbådande och olyckligt. Därför måste både gotlänningar och fastlandsboende stå upp mot det här vansinnet.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.