Den hemliga strategin var bara en attityd

Men även om det är obegripligt så blir somligt nu enklare attt förstå.

Mysteriet visade sig vara att hemligheten inte fanns.

Mysteriet visade sig vara att hemligheten inte fanns.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2020-06-09 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När reserestriktionerna lättades inför sommaren uppstod rena rusningen för Destination Gotland. Var det så många som bara väntade på ett officiellt godkännande av deras egna reseönskemål och så snart de fick klartecken skred de till verket? Det är väl en delförklaring. Men det var nog framförallt många som insåg att kraven på social distansering leder till att det inte finns lika många platser tillgängliga för bokning på färjorna som vanligt, och efter beskedet om reserestriktionerna kan det vara läge att boka så att man kan resa den dag och den tid som passar bäst.

Jag blev förvånad i torsdags när beskedet om lättade reserestriktioner togs samma dag som man konstaterade att smittspridning faktiskt åter ÖKAR i delar av Sverige, trots de restriktioner som nu ska tas bort på lördag. Det har talats mycket om Sveriges coronastrategi, utan att vi egentligen har fått reda på vad den består i. Gång efter gång har det påtalats att strategin INTE går ut på att uppnå flockimmunitet, vilket man annars lätt hade kunnat tro med tanke på hur mycket Folkhälsomyndigheten talar om denna immunitet.

Läget klarnade väl något under Agendas partiledardebatt i SVT på söndagkvällen. Där lade statsminister Stefan Löfven ut texten om att Sveriges strategi minsann inte har någon "stel form" utan om att ta besluten efter hand med intryck av ett kunskapsläge under utveckling.

Så Sverige har alltså aldrig haft någon egentlig strategi, i ordets egentliga mening.

Det förklarar väldigt mycket, inklusive att reserestriktionerna lättas just nu. Det handlar inte främst – nej, det handlar överhuvudtaget inte om hur pandemiläget utvecklas. Det är ett politiskt övervägande av vilka restriktioner som man tror att allmänheten är beredd att acceptera. Om sommarens resemönster visat att svenskarna i stor skala struntat i reserestriktionerna så hade det varit en prestigeförlust för regeringen och Folkhälsomyndigheten, som hela tiden betonat frivilligheten i den svenska smittskyddsmodellen och hur väl det har fungerat.

Jag hoppas verkligen att sommarens friare resande inte leder till ökad smittspridning på bred front i regioner som tidigare varit förhållandevis förskonade, som Gotland, och att allmänheten fortsätter att följa de restriktioner om social distansering som är ännu viktigare än reserestriktionerna. Men det vore naivt att tro att det inte ska få några pandemikonsekvenser alls när befolkningen i regioner som inte alls är i samma pandemifas nu ska blandas i stor skala.

Om ett vaccin utvecklas i närtid och om våra grannländer aldrig upplever en andra våg av smittan så kommer regeringen och Folkhälsomyndigheten att få många svårbesvarade frågor.