Dags att sluta med fördomar – för kvinnors skull

Läkemedelsbranschen vill inte ta de nödvändiga stegen för att säkerställa kvinnors reproduktiva hälsa.

Trots att alternativ till hormonella preventivmedel finns så vill inte läkemedelsbranschen satsa på dessa.

Trots att alternativ till hormonella preventivmedel finns så vill inte läkemedelsbranschen satsa på dessa.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2023-07-27 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Diskussionerna kring preventivmedel för män har blossat upp igen på senaste tiden. Många företag har utvecklat preventivmedel i form av både piller och gel för män, som ofta inte når marknaden på grund av många biverkningar, trots att det är biverkningar som är vanliga för alla kvinnliga preventivmedel. Men det finns en lösning på alla dessa problem, men fördomar stoppar läkemedelsbranschen.

Viktuppgång, illamående, humörsvängningar, migrän och blodproppar är bara några av de biverkningar kvinnor upplevt av preventivmedel. För alla som någonsin köpt preventivmedel så känner man igen den avskräckande känslan av att veckla ut den långa bipacksedeln som kommer med. Listan på biverkningar är lång, instruktionerna för användning mycket detaljerade och varningarna är många. Det är inte en särskilt betryggande känsla. Men för många kvinnor är alternativet sämre och därför väljer man att acceptera de negativa konsekvenserna.

Andra väljer bort hormonella preventivmedel helt. Skräckhistorier och genomlevda erfarenheter har gjort att exempelvis appar som med hjälp av kroppstemperaturen räknar ut vilka dagar som är säkra att ha oskyddat sex på ökat i popularitet. Många av dessa appar har dock fått kritik eftersom de inte fungerar så himla bra - om man inte försöker bli gravid.

De många biverkningarna och att ansvaret alltid ligger på kvinnan har gjort att preventivmedel för män försökts ta fram. Ett av de preventivmedel som kommit längst för män, är den så kallade P-gelen. En gel man smörjer in på axeln. Den skulle eventuellt kunna finnas på marknaden om fem till sju år - givet att intresset finns. Men läkemedelsbranschen är inte intresserade. Kanske tycker man att de preventivmedel som redan finns i dagsläget duger? 

Men det finns ett preventivmedel – utan biverkningar, utan starka hormoner, som tas en gång i veckan och har samma effektivitet som många andra preventivmedel som tas dagligen. Nackdelen? Det finns inte tillgängligt i andra länder än i Indien. Saheli heter märket och i USA har man börjat prata om det bland förespråkare för kvinnors hälsa och hur man borde börja importera Saheli. Men det görs inte i dagsläget. Anledningen? Man har fördomar mot ett preventivmedel som tillverkas i Indien – trots att forskningen visar att det är både effektivt och säkert. Den enda rapporterade biverkningen av Saheli är försenad mens. Något som jag tror många kvinnor inte skulle ha något emot.

Att vi inte ens vet om Saheli i Europa är oroväckande. Det finns alternativ, men ändå fortsätter man försöka utveckla nya preventivmedel som inte kräver starka hormoner eller innebär jobbiga biverkningar. Men misslyckas gång på gång. Varför ägna tid och pengar på detta när ett alternativ redan finns? Vad har man att vinna på att försöka utveckla preventivmedel och sedan inte låta dem komma ut på marknaden för att de har för många biverkningar? Det är svårt att få ihop logiken. 

Att kvinnors hälsa inte är ett prioriterat område är ingen nyhet, men att mörka och välja bort tillgängliga läkemedel för att de produceras i "fel" del av världen är absurt. Det väcker frågor om vad läkemedelsbranschen håller på med. Det är dags att de lägger ner sina fördomar och tänker på kvinnors bästa i stället. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.