De rödgröna+M skulle få en förkrossande majoritet

Kittet som håller samman S&M-styret mest av allt verkar vara den gemensamma aversionen mot Centerpartiet.

På riksplanet är S&M allt annat än överens men på Gotland tycker man lika om det mesta.

På riksplanet är S&M allt annat än överens men på Gotland tycker man lika om det mesta.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-03-28 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den sedan valet nya lokala ledningen av Moderaterna har en annan inställning till politiskt samarbete än den förra. Många trodde nog att ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna låg långt borta. Fler gemensamma punkter finns ju trots allt mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet än mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Men samarbetet verkar hittills så fritt från konflikter att det inte ens går att veta var S slutar och M börjar. Det som är tydligt är den gemensamma irritationen gentemot Centerpartiet. Kan denna gemensamma nämnare bygga ett starkt politiskt ledarskap?

Eller finns det helt enkelt inte så stora skillnader mellan Socialdemokraternas och Moderaternas politik?

På riksplanet är partierna långt från de goda relationer som präglar det gotländska samarbetet. Moderaterna beskriver Socialdemokraterna som ett parti som romantiserar terrorism. Socialdemokraterna tycker att Moderaterna medvetet jobbar för att öka splittringen i vårt land.

Det är trots allt väldigt hårda ord om varandras partier som berör de allra mest grundläggande värderingarna. 

De gotländska samarbetspartiernas representanter i riksdagen har inte gjort sig kända som samarbetande för att sätta kraft bakom kraven och önskemålen deras lokala kompisar driver mot regeringen.

När det lokala S&M-styret riktar tuff kritik mot regeringen är lokala M tysta och håller med. Eller i vart fall säger de inte emot. Det har också hörts en hel del kritik från lokala moderater mot det förra lokala politiska styret där Moderaterna själva ingick. 

Detta har av somliga tolkats som att Moderaterna blev överkörda av Centerpartiet i det förra styret. Vad man då ska kalla det som sker nu kan man fråga sig.

När Moderaterna skriver insändare gör de det så gott som uteslutande om rikspolitik och berömmer regeringens insatser som de alltså samtidigt kritiserar via det lokala S&M-styret.

Lätt är det inte. 

Å andra sidan fanns det inga andra enklare eller smidigare lösningar. Centerpartiet skulle sannolikt inte lägga sig platt i ett S&C-styre. De forna rödgröna samarbetspartierna skulle ha hur lätt som helst att samarbeta men saknar majoritet. Ett rödgrönt block med stöd av Moderaterna skulle däremot bilda en förkrossande majoritet med 46 mandat av de sammanlagt 71.

Moderaternas ideologiska och politiska förflyttning kunde noteras inte minst i en interpellationsdebatt om strandskydd och Landsbygdsutveckling i strandnära läge (Lis-områden).

Interpellanten, Anna Hrdlicka (L), var subtilt brutal i sitt inlägg där hon frågade sin tidigare partikamrat Andreas Unger (M) om Moderaterna på Gotland helt övergett sin tidigare inställning och den linje som Moderaterna driver i regering.

Andreas Unger lyckades inte övertyga om att så inte var fallet och han skickade också en passning till att mer kunde gjorts för att skapa Lis-områden under en förra mandatperioden. När Moderaterna alltså var med och styrde.

ALLNAKKU

Torsdag 28 mass: Slåitus dag. Slåitå är väta, snöslask och modd på samma gång. Den uppstår när en mängd våt snö håller på att smälta och det regnar samtidigt. Varmfodrade gummistövlar är bra. (gutamal.org)

Fredag 29 mass: Långfredagen. Långfredagen blev helgdag här i Norden först på1600-talet. Ända till 1969 var det förbjudet att anordna nöjestillställningar då, och alla affärer var stängda. Numera finns inget förbud, men visst skulle det väl vara skönt med en dag utan all kommersialism. (gutamal.org)

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.