Den osynliga röda tråden i socialdemokratisk opposition

Den röda tråden i Socialdemokraternas oppositionsarbete är inte helt lätt att hitta.

Kamouflerad röd tråd.

Kamouflerad röd tråd.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2020-06-24 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Å ena sidan rasar man över "fritt fall" i ekonomin och "havererat ledarskap" när nämndernas underskott inte har vänts efter drygt ett år när de själva inte lyckades på åtta år.

I nästa stund ser man till att behålla en skattefinansierad måltidsverksamhet i en fastighet där regionen inte har nån verksamhet och där kunderna är till största delen privata. Detta kommer att kosta 400 000 skattekronor per år.

Alternativet var inte nedläggning utan att erbjuda en privat aktör att driva vidare verksamheten. 

Och som alltid när det gäller dem själva hette det inte "vi och SD" som det alltid beskrivs när SD röstar med Alliansen, "Alliansen enades med SD"...

Socialdemokraternas Meit Fohlin, kritiserar beslutet hennes eget parti var med och fattade om att inte skapa en digital Almedalsvecka utan satsa på 2021.  

Det är helt okej att ha olika syn inom ett parti, men dess främsta företrädare borde åtminstone försvara och hålla ihop det egna partiets inställning, kan man tycka?

Allt var inte dåligt under det rödgröna styret och allt är inte bra nu under Alliansens ledning. Men alla som ser de rödgröna förslagen inser att läget definitivt inte skulle varit bättre med fortsatt S-ledning av Region Gotland. Skulle deras förslag genomföras rakt av, skulle underskotten vara större.

Det är också konstigt att det är så tyst kring beslut och processer som man tycker hade större anledning till att kritiseras. Som upphandlingen av kollektivtrafik som tagits upp på denna sida vid ett flertal tillfällen. 

Men här finns ingen politisk oenighet eller självrannsakan eftersom alla bidragit till det dåliga resultatet.

Då menar jag processen och konsekvensen för de gotländska bussföretagen. Bergkvara buss väntar jag med att helt döma ut men man måste ju i alla fall konstatera att det inte har börjat jättebra. 

Allt går inte att skylla på inkörningsproblem.

Till exempel att köra passagerare med luckan till motorrummet borta. Det visar på något annat än att man inte vant sig vid bussarna, linjerna, betalningssystemet eller tiderna. 

Bussarna som fått andra fel under gång kan ju handla om otroligt olyckliga tillfälligheter. Sånt händer som den lokala chefen Henric Hedenqvist fått säga några gånger redan. Och det är klart att det gör. 
Men kanske inte första veckorna på ett nytt avtal som ny operatör, då borde man ha prio ett på att göra ett väldigt bra intryck. Bussarna borde vara nyservade, alla chaufförer noga införstådda med företagets policy och kvalitetsarbete. Även den coronaanpassade trafiken borde självklart vara solklart förankrad hos alla.

Det finns väldigt olika bilder av hur coronaanpassningen fungerar på båtarna. Jag har sett både beröm för att det är genomtänkt och välfungerande, och resenärer som talar om katastrof och ingen ordning. 

Skulle det visa sig att vi får en stor ökad smittspridning som kan spåras till båtarna, lär det gå snabbt att dra tillbaka de reselättnader som vi så tacksamt tog emot. 

Budskapet har aldrig varit mer relevant: "Tänk på att du är en del av andras upplevelse".