När jag läser igenom Socialdemokraternas förbundsstyrelses förslag till kongressen om nya politiska riktlinjer ser jag en röd tråd. En röd tråd som funnits med under de snart åtta år som Stefan Löfven varit statsminister. Visserligen har den röda tråden inte lyst klart, men när jag nu kan läsa partistyrelsens tankar om framtiden blir den tydligare.
Basically gone var Alliansens syn på svensk industri när de regerade landet. Den synen har vänts under de senaste åtta åren. Nu är industrin den motorn som ska leda landet in i framtiden. Socialdemokraternas satsning på nyindustrialisering ger inte bara tydliga resultat för jobb och ekonomi utan även i kampen mot klimatförsämringarna. Partistyrelsen vill att Sverige ska fortsätta vara ett ledande industriland men nu med klimatet i fokus.
Även de regerandes syn på välfärdens behov av resurser har vänts under de S-styrda åren. Efter närmare 20 års neddragningar annonserade finansminister Magdalena Andersson redan under Almedalsveckan 2017 hur stora behov det fanns framöver. De resurser som tillförts räcker inte till, vilket pandemin så tydligt visat, och Socialdemokraternas partistyrelse både känner till det och har som mål att täppa till revorna.
Ett av de mer kaxiga målen är målet att göra äldreomsorgen till en av världens bästa. För att komma dit vill partistyrelsen skapa en ny äldreomsorgslag – skild från socialtjänstlagen. Den ska stärka äldres inflytande och självständighet i vardagen. Men man vill även uppvärdera och reglera både kompetenskrav och arbetsuppgifter och öka tillgången till sjuksköterskor och läkare.
Sverige har redan en av världens högsta arbetsdeltagande. Andelen svenskar som är i jobb eller står till arbetsmarknadens förfogande har ökat sen Löfven tog över landets ledning. Men Socialdemokraterna är inte nöjda. Jobben har alltid varit socialdemokratins viktigaste uppgift. Att ha ett jobb att gå till är ett mycket bra sätt att integreras. Dessutom får barnen en bättre syn på sina egna möjligheter att bli vad man vill. Barn och ungdomar med framtidstro blir inte lika lätt en rekryteringsbas för de kriminella gängen.
Mitt i allt detta kommer partiet att välja en ny ordförande. I veckan blev det än mer tydligt att det ska till något mycket speciellt för att Magdalena Andersson inte ska väljas till Stefan Löfvens efterträdare. Många har frågat sig hur politiken kommer att ändras med en ny ordförande, som om det är ordföranden som bestämmer politikens inriktning.
Jag kan tydligt deklarera att Magdalena Anderssons röda tråd passar in perfekt på den röda tråd som partiets politik utgått från och kommer att utgå från. Jag gillade skarp hennes ingång för att ta tag i gängkriminaliteten. Hon förklarade tydligt att polis, rättsväsende och lagar har prioriterats under hennes år som finansminister. Ingen annan regering har gjort så mycket för att stärka kampen mot brottsligheten. Men det viktigaste är att föräldrar inte ska behöva bekymra sig över om deras barn ska bli nästa våldsverkare. Det görs genom att öka samarbetet mellan skola socialsekreterare och polis. Men även alla vi andra måste ta vårt ansvar. Gängens största inkomstkälla är droger och då är det viktigt att vi andra inte blundar när det snortas kokain på innekrogen eller luktar konstigt från ungdomarnas rum.
Men det jag gillar mest med Magdalena Andersson är orsaken till att hon tar på sig ett uppdrag som är så pass tufft. Många tar på sig tunga uppdrag för att de haft det som mål. Andra ser tunga uppdrag som högre status och ett flertal har angett att det var deras plikt.
Magdalena Andersson tackade jag till att bli nominerad till partiordförande för att hon ser en möjlighet att göra skillnad. Hon ser vilka problem vi brottas med i landet och hon ser den potential som landet har för att komma tillrätta med problemen. De som känner henne säger att en av hennes bästa egenskaper är att hon får saker gjorda. Det är precis vad Socialdemokraterna behöver inför valet 2022. En politisk inriktning som följer den röda tråden och en partiordförande som såväl har sin kompass inriktad i trådens riktning.