Bofride: "Vart ska vi utvisa Jimmy, Rickard och Björn?"

Den senaste tidens uppmärksamhet kring kvinnor som dödats av sina före detta partners måste sluta i åtgärder. Tiden är ute för fagert tal.

Den senaste veckan har fem kvinnor mördats av män som de haft relation med. Ett mord skedde vid resecentrum i Linköping (bilden).

Den senaste veckan har fem kvinnor mördats av män som de haft relation med. Ett mord skedde vid resecentrum i Linköping (bilden).

Foto: Jasmine Hübinette

Ledare2021-04-21 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Statistiken är känd. Ingen borde bli förvånad. Men när morden sker tätt på varandra och på öppen gata blir det mer än statistik. De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor dödats av en närstående, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.  
Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är det största bakomliggande motivet till dödligt partnervåld mot kvinnor mannens behov av kontroll över kvinnan.

Det är givetvis i den änden vi måste börja. Straffen är viktiga och ska vara hårda men viktigare är att kvinnor inte dör. Kontrollerande beteende är det första varningstecknet och redan där behöver mannen (för det är oftast män) stoppas. När kontrollen ökar och likaså isoleringen där kvinnans nätverk sakta men säkert klipps av så det bara är hon och han.

Ofta finns det ekonomi med i pusslet. Mannen kan se till att kvinnan blir beroende av hans inkomst. 

Inte minst behöver kvinnor skyddas när de lämnar en kontrollerande och/eller våldsam man. Av alla fall där kvinnor dödas visar sig detta vara det farligaste tillfället, när de lämnar. Vid en sådan händelse är det inte kvinnans frihet som ska avskärmas, det är mannens.

En annan återkommande faktor är att kvinnorna som mördas ofta har både varnat och bett om hjälp. Men det råder större motstånd mot att inskränka mannens frihet än att skydda kvinnan mot hans potentiella våld.

Kvinnornas rop på hjälp måste tas på allvar.

Om man vill forska i var dessa problem med mäns svårigheter att låta bli att slå och mörda kan man studera olika kommentarer på den senaste tidens debatt. 

Mattias Lindberg, debattör som skriver för bland annat Bulletin skriver: "Det finns en tendens hos vänster och vänsterliberala att vilja flytta fokus från gängmord, vars ökning de fattat troligen har med migrationen att göra, till relationsmorden, som de allmänt ser som en viktig feministisk fråga."

Ja, Gud förbjude att vi för ett ögonblick lyfter fokus från gängkriminaliteten till mäns våld mot kvinnor. På samma sätt har det hånats från högerkanten när partiledare efter partiledare gått samman för att konstatera att det är nog nu. 

Det är faktiskt otroligt märkligt att de som annars säger sig värna svenska kvinnor (eller "våra kvinnor" som de säger) struntar i alla som blir slagna och dödade av svenska män. För säg att vi gör som de vill: stoppar all invandring och utvisar alla gärningsmän med utländsk härkomst.  Vad hjälper det alla dem som lever med våldsamma män som heter Jimmy, Rickard eller Björn?

Annie Lööf röt till i sociala medier i helgen och frågade var alla politiska utspel är för att stoppa att män mördar kvinnor. Jämställdhetsminister Märta Stenevi skickade vidare frågan till sina partiledarkollegor så förhoppningsvis blir det snart verkstad.

Centerpartiet presenterade förslag i denna riktning för länge sen, partiet vill bland annat se straffskärpningar och att fotboja blir obligatoriskt vid kontaktförbud samt kriminalisering av så kallat kontrollerande beteende. Andra partier har också förslag med samma syfte, att skydda kvinnorna. Så det finns inte mycket att vänta på.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.