Man får verkligen hoppas att det aldrig blir aktuellt, men vid ett eventuellt maktskifte kommer det att finnas noll utrymme för de rödgröna att hävda att de får ta över tomma lador från den borgerliga alliansen.
Som bekant hade den rödgröna oppositionen velat spendera årets överskott redan innan det fanns. Synen på ekonomisk ordning och reda är den klart största skillnaden mellan de båda alternativen som vill leda Region Gotland. Tyvärr inte så sexigt att gå till val på.
Men är man mån om en stabil välfärd som ska finnas även för generationerna som kommer efter oss, så är det ganska tydligt vilket alternativ som är det bästa.
Å andra sidan kan man sätta en slant eller två på att ljudet i den rödgröna skällan kommer att vara ett annat i det olyckliga fall att de tar över makten på Gotland.
När den gotländska alliansen nu presenterat sitt budgetförslag innehåller det inte mycket valfläsk utan hundra procent husmanskost så vi får se hur hyllad budgeten blir av Gotlands Folkblad som ju gillar just detta.
Den satsning som sticker ut som plusmeny är satsningen på löner till regionens anställda, både i form av löneökningar och för att utjämna ojämställda löner samt locka folk till bristyrken. Väldigt fiberrikt och förhoppningsvis får anställda inom vård och omsorg den största andelen när lönerna ska förhandlas.
Det som utmärker både deltidsrapporten för det första kvartalet, samt budget och prognoser för 2023-2025 är ekonomisk stabilitet. Något som behövs när förutsättningarna kan ställas på ända fortare än man hinner säga såväl corona som Putin.
Den starka ekonomin gör också att stora investeringar kan göras med trygghet och utan att behöva låna till allt.
Badhus, två idrottshallar, fortsatt va-utbyggnad, ut- och nybyggnad av äldreboenden och så den omtalade gångbron i hamnen som få längtar efter men som man ser som ett måste. Bland annat.
Det man kan ana att det blir debatt kring är höjningen av politikernas arvoden och ersättning för förlorad arbetsinkomst. Totalt kommer det att kosta 3,6 miljoner mer med det nya systemet än som det fungerar i dag.
Systemet görs om för att det inte varit förenligt med Kommunallagen. Som mall för nivån på arvoden har Region Gotland vad riksdagsledamöterna hade i arvode för tre år sedan. Regionstyrelsens ordförande får 100 procent av detta belopp (68 400 kronor), övriga regionråd 90 procent. Det finns fastslagna nivåer för alla uppdrag som har arvode.
För de politiker som bara sitter av sina sammanträden och aldrig jobbar fram egna politiska förslag, kan det tyckas som väldigt bra betalt. För den som tar sitt uppdrag på allvar, det vill säga de allra flesta, är det en fullt rimlig ekonomisk ersättning.
Politikerna har av egen vilja valt att ägna sig åt demokratiskt arbete för oss alla. För att någon ska göra detta frivilliga val krävs att man inte förlorar för mycket för att man sätter sitt yrkesliv på paus, eller för att man förlorar familjetid på kvällar och helger.
Den som tror att man blir rik av att jobba med politik borde prova.