Svenska sjukvården får sin egen julrusch

Men det är inte bara när helger och smittor som gör arbetssituationen besvärlig. Antalet vårdplatser är ofta otillräckligt.

Snabba ben springer fram och tillbaka för att hinna med alla patienter.

Snabba ben springer fram och tillbaka för att hinna med alla patienter.

Foto: Gunnar Ask

Ledare2022-12-22 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att undvika att belasta vården är, om man kan påverka sin situation, ofta ett gott råd. Undik onödiga skador och sök inte vård för förkylning.

I jul kan det vara ett extra gott råd. Fackförbundet Kommunal varnar för att regioner, landsting och kommuner kan vara underbemannade avseende vårdpersonal över jul- och nyårshelgerna. Samtidigt härjar RS-virus och vanlig influensa och covid-19 kommit i en ny och kraftfull våg. Vården har mycket att göra och det kan vara alltför få som ska göra det

Det finns skäl att tro att Kommunals prognos är befogad. Speciellt som vården beskrivs som underdimensionerad även när det inte råder jul och när smittläget är bättre än det är för närvarande.

Helgotland skriver om den kritik som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har riktat mot samtliga granskade akutsjukhus. Inklusive Gotlands. IVO:s generaldirektör Sofia Wallström beskriver lägstanivån på vården som oacceptabelt låg och myndigheten trycker speciellt på den alarmerande vårdplatsbristen. Kritiken är från, inte minst som IVO har rapporterat brister förr. Sofia Wallström säger till Läkartidningen att:

– Det här är verkligen inte första gången som vi påtalar det här och regionerna har återkommande utlovat förbättringar. Men vi ser snarast att läget blir värre. Man kan inte bara hänvisa till att det är svårt.

I Sverige har vi varit väldigt "duktiga" på att minska antalet vårdplatser. Så duktiga att det vara finns tre andra utvecklade OECD-länder som har lika få eller färre vårdplatser per capita än vi har. I Sverige har vi 2,07 sängar per 1 000 invånare. Annorlunda uttryckt 21 288 sjukhussängar. I början på 90-talet var de 58 000. På 1980-talet drygt 100 000. Och då var svenskarna både färre och yngre än de är i dag.

100 000 vårdplatser behöver vi inte. Vården har förändrats. Men som ofta så har Sverige gått för långt.

I ett helt annat ämne så har nu Norge passerat Sverige. Norge har högre BNP. Inte per person. Totalt!

Norge har ungefär fem och en halv miljon invånare. Sverige har ungefär tio och en halv miljon.

Vad hände? Hur blev Norges välstånd dubbelt så stort som vårt?

Sverige har i vissa avseenden bedrivit en självdestruktiv politik i årtionden. Det kostar.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.