Ett tydligt handslag för regionanställdas arbetsvillkor

Bra arbetsvillkor för regionanställda är den enskilt viktigaste frågan att lösa om regionen ska klara av kompetensförsörjningen.

Thomas Karlström (LO) och Ulla Pettersson (S) tar i hand för välfärdsarbetarnas villkor på Gotland

Thomas Karlström (LO) och Ulla Pettersson (S) tar i hand för välfärdsarbetarnas villkor på Gotland

Foto: Linus Gränsmark/Socialdemokraterna

Ledare2022-08-25 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under måndagen presenterade Socialdemokraterna och LO ett handslag med gemensamma frågor man vill driva under den kommande mandatperioden. Två av de fem punkterna handlade om anställningsvillkor för regionanställda. Något som är av största vikt framöver om vi ska ha kvar en välfärd värd namnet. 

Vi ser redan nu hur de anställningsvillkor som gäller inte attraherar gotlänningar att söka sig till de tjänster som är vakanta. Under våren och sommaren har äldreomsorgens problem att hitta personal blivit akut. Två hemtjänstföretag har till och med lagt ner sin hemtjänstverksamhet på grund av bemanningsproblem. Nu finns det inte ens möjlighet att fylla upp vakanserna med helt oerfaren personal.

Nu är det inte några nya problem vi ser, även om vi inte sett den omfatta så många välfärdsyrken förut. Sedan tidigare har vi sett hur läkare, sjuksköterskor, socionomer och andra som är utbildade inom bristyrken löser de dåliga villkoren genom bemanningsföretag. Det stora behovet av utbildad sjukvårdspersonal har inneburit att de kan sälja sina tjänster utifrån sina egna villkor. Högre löner, bättre arbetsscheman och minskad administration har varit krav som inhyrd personal ställt. Krav som fackförbunden under lång tid fört fram för samtliga sina medlemmar, men inför döva öron. 

Nu måste regionerna runt om i landet se till att förbättra arbetsvillkoren då även hyrpersonal börjar bli en bristvara.

I handslaget mellan Socialdemokraterna och LO här på Gotland kan vi läsa: ”Förutsägbarhet, drägliga villkor och möjligheter att kunna vara med och planera sitt arbete är inte bara rimliga krav för den enskilde arbetstagaren. Det ger också bästa möjliga kvalitet till kunder, brukare och inte minst arbetsgivaren.”

I handslaget för man också fram kritik mot regionen som arbetsgivare. ”Just nu har en ledningskultur växt fram där ”vi och dem” har fått fäste på ett olyckligt sätt.” Något som S och LO menar kan förbättras genom att följa medbestämmandelagen och genomföra schysta förhandlingar mellan parterna. Den uppmaningen till regionen får mig att bli oroad. Om både Socialdemokratiska politiker och fackförbundens företrädare beskriver en sådan kultur har det gått långt. Alldeles för långt.

Det är bra att S och LO vill ta tag i välfärdsarbetarnas arbetsvillkor på ett så kraftfullt sätt. Till skillnad från Centerpartiet vars företrädare, under den vårddebatt som Vårdförbundet på Gotland bjudit in till i tisdags, menade att vårdpersonalen borde bli mer positiv för att locka fler att välja sjukvården som sitt blivande yrke. Mer positiv efter årtionden av nedprioriteringar? Mer positiv efter uppskattande applåder under pandmin som nu glömts bort? Nej för att fler ska börja rekommendera välfärdsyrken måste villkoren först förbättras. Det räcker inte längre med den pliktkänsla som vård- och omsorgspersonal känner för de människor de tar hand om på vårdcentraler, sjukhus, i hemmen eller på äldreboenden. Det måste till bättre scheman, fler arbetskamrater och högre löner.

Handslaget mellan Socialdemokraterna och LO visar arbetarrörelsens styrka. Genom facklig-politisk samverkan blir man starkare. Och genom ett tydligt handslag, mellan arbetarrörelsens politiska och fackliga gren, där de lovar att göra vad de kan för att förbättra våra regionanställdas arbetsvillkor, kan välfärden på Gotland också stärkas.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.