Hyresgästföreningen gör det lätt för sig

Men det får konsekvenser som är svårare att hantera.

Men det är bra att veta vart man är på väg.

Men det är bra att veta vart man är på väg.

Foto: Erik Nylander/TT

Ledare2022-11-18 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland är rikets sjunde dyraste kommun, hävdar Hyresgästföreningen i en ny rapport. Det har föreningen kommit fram till efter att ha undersökt kostnadsnivå och kostnadsutveckling för tjänster som fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp.

Det kommer ju inte precis som en överraskning exempelvis för den som följt Nils Holgersson-rapporterna, som länge jämfört kostnadsnivåerna i olika kommuner. Det finns andra processer, som Hyresgästföreningen har ett direkt inflytande över, där föreningen borde bredda och förbättra sin analys, för att bättre representera sina medlemmar. Och alla de hyresgäster som inte är medlemmar, men som föreningen ändå förhandlar för. Det gäller hyresförhandlingssystemet och dess konsekvenser.

På Gotland har Gotlandshem nyligen kommit fram till att det är nödvändigt att peta omkull kvarteren Riggen och Myran och bygga nytt. Med ett bättre löpande underhåll hade det sannolikt inte varit aktuellt. Men att underhållet blir eftersatt ligger i farans riktning när resultatet av ofta strandade hyresförhandlingar.

Hyresgästföreningen kommenterar de pågående hyresförhandlingarna på sin hemsida. Fastighetsägarnas krav är oacceptabla, tycker föreningen:

"Hyresgästerna har helt enkelt inte råd."

Tja, hyresgästerna i Riggen och Myran får anledning att fråga sig vad de har råd med om deras lägenheter rivs. Ett ökat fokus på underhåll kanske inte hade varit så dumt långsiktigt, även om man kortsiktigt kunde hålla tillbaka hyreshöjningar.

Hyresgästföreningen medger att det är mycket som blivit dyrare, men:

"Det är också orimligt att hyresgästerna ska bära hela kostnadsökningen för fastighetsägare som i många år gjort en lönsam affär under en period med låga räntor och energipriser. Att vara fastighetsägare är även utan de höga hyreshöjningar man föreslår väldigt lönsamt."

Är det? Vad beror det på i så fall att så många fastighetsägare under de senaste decennierna har valt om att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, om fastighetsägandet varit så förträffligt lönsamt?

Det svenska systemet för hyressättning gör att bostadsmarknaden fungerar mycket dåligt. Men sättet som hyrorna förhandlas på, med ensidigt fokus på hyresnivån, bidrar också till att fastigheterna inte förvaltas så väl som de borde förvaltas. Under märkliga omständigheter kan det vara rationellt med eftersatt underhåll, när enbart mycket omfattande standardhöjande renoveringar eller nybyggen motiverar andra hyresnivåer.

Alla andra boendeformer känner av konsekvenserna av inflation och räntehöjningar. Dessa kostnadshöjningar påverkar även hyreshus.Vad blir de långsiktiga konsekvenserna om Hyresgästföreningen blir framgångsrik i att hårt begränsa årets hyreshöjningar. Någon annan ska betala, anser föreningen. Men räkningen kommer till slut, i någon form.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.