Det är de mest sårbara som blir radikaliserade

Expressen rapporterar att polisen natten till fredagen grep en 14-åring vars måltavla ska ha varit den israeliska ambassaden i Stockholm (17/5).

Nedbrunnet.

Nedbrunnet.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Ledare2024-05-22 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tidningen har också uppgifter om att polisen avvärjt ytterligare ett planerat dåd mot Israels ambassad natten till torsdagen då en ung man ska ha gripits med vapen på väg till Strandvägen där ambassaden ligger. Även om detta bara är de senaste av en rad terrorförsök mot ambassaden är åldern på de gripna värd att fundera över.

Vi har ju, framför allt på senare år, sett ungdomar och personer med psykiska problem begå våldsdåd efter en radikaliseringsprocess. Det är inte konstigt. Ungdomar och personer med psykiska problem har svårare att sålla bland alla de budskap vi utsätts för.

I en tid av informationsöverflöd där inte minst sociala medier ständigt bombarderar oss med intryck, blir det svårt för de som brister i förmågan att kritiskt granska och ifrågasätta. Skolattacken i Eslöv samt mordet i Almedalen är två exempel.

Ytterligare ett exempel vårt att nämna är byn Borrby på Österlen. I maj 1996 kulminerade en lång tids bråk mellan byborna och en kriminell missbrukare i vad som bäst kan beskrivas som en lynchmobb. I jakten på mannen stacks ett uthus i närheten av hans bostad i brand och maskerade ungdomar bröt upp dörren och trängde in hos en av mannens bekanta. Flera ynglingar från byn fälldes för brott i samband med händelsen.

Det är tydligt att unga och psykiskt sårbara individer lättare agerar på de negativa influenser de exponeras för. Det handlar om allt från som i fallet med Borrby föräldrarnas middagssamtal om att man borde köra bort fridstöraren till de budskap etablerade samhällsaktörer serverar oss i den offentliga debatten.

Därför är det viktigt att det som sägs inom debatten är någorlunda sant. Det är helt okej att gå hårt åt varandra och att vara upprörd, nedlåtande, retsam och till och med rå, raljant och oförskämd. Precis som att det är okej att såra och till och med skymfa. Det är överorden som problemet.

Här är högern inte på något vis fri från skuld men det går inte att bortse från att vänstersidan är värre. Erkända debattörer påstår att fascism nu råder i Sverige. LO har hävdat att Moderaterna vill driva cancerpatienter till självmord. I den LO-ägda tidningen Arbetet likställs L-ledaren Johan Pehrson med en vakt i ett koncentrationsläger (9/5 – 23). Klimataktivister anklagar regeringen för att ha blod på händerna. S-ledaren Magdalena Andersson har kallat regeringen för en högerregim som hotar grunderna i vår demokrati (6/5 – 23), samt förklarat att regeringen bedriver ett ”kulturkrig med full kraft mot våra demokratiska institutioner” (19/2). Israelkritiken har övergått i hat.

Det är i sådana utfall radikaliseringen ges grogrund. Det är därför viktigt att vi inte överdriver i debatten. För vi lever inte i en klimathatande fasciststat, och Israel är inte ett apartheidland och Gazakriget är inte ett folkmord. Sluta påstå det. Annars är risken stor för fler terrordåd.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.