Att höra när människor berättar om hur de utsätts för mobbning och trakasserier dagligen i skolan får en att fundera på hur det är möjligt. Förr i tiden var det mer begripligt, då fanns varken rastvakter eller kamratstöd.
Men mobbning borde vara en omöjlighet i dagens skola. Ändå händer det hela tiden. Det kan till och med gå så långt att barn som inte ens nått puberteten tar sina liv. Hjärtat brister varje gång man läser om när sådant sker.
I måndags berättade GT om hur antalet anmälda kränkningar i gotländsk skola ökat. Som alltid är det svårt att vet hur mycket som beror på ökad benägenhet att anmäla. Om fler anmäler är det något positivt, om ökningen beror på att fler utsätts är det förkastligt.
Kränkningar behöver inte handla om renodlad mobbning, det kan handla om det vi kallar härskartekniker i vuxenvärlden. Osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information och förminskning.
Kränkningar kan tyvärr också komma från lärarhåll. För en tid sedan blev det uppmärksamhet kring att en elev (inte på Gotland) tillerkändes ett skadestånd efter ett beslut av Diskrimineringsombudsmannen. En lärare hade vägrat säga "hen" om eleven, så som hen önskade. Hur en vuxen kan vara så liten och ynklig är obegripligt. I dag är begrepp som ickebinär inga mysterier, som vuxen borde man klara att hantera en situation som denna på ett vuxet sätt.
Det är fortfarande orimligt mycket accepterat i vuxenvärlden att höhöhöa över transpersoner och personer som på andra sätt faller utanför de två juridiska könsidentiteterna. Vad kostar det att bejaka och respektera sina medmänniskors rätt att identifiera sig själva? Inte ett dugg.
Tyvärr kapades händelsen av what-about-krafter som hellre ville relativisera nivån på skadeståndet istället för att fokusera på kränkningen.
Kränkningar kopplade till kön och sexuellt våld verkar vara bland de vanligaste. "Bög" och "hora" är vanliga ord som används i nedsättande syfte.
"Det rapporteras om rasism, sexism och våld från i stort sett samtliga skolor på Gotland" skriver GT:s reporter Emil Lundberg i artikeln.
Under 2021 gjordes 313 anmälningar om kränkande behandling på Region Gotlands grundskolor. Jämfört med 2017 och 2018 har antalet anmälningar nästan fördubblats.
Alla skolor har nolltolerans mot rasism och mobbning, ändå är det så pass vanligt så att en elev kränks varje skoldag i våra gotländska grundskolor. Och det är bara det som anmäls.
Stiftelsen Friends är en viktig del i arbetet mot mobbning i skolorna. På sin hemsida skriver de:"Då som nu hade vi en tydlig regel: att utbilda skolpersonalen först och sedan möta eleverna – för hur vi än vrider och vänder på det så är det alltid de vuxnas ansvar att ingen mobbas".
Just det.