Organisationen Aurora har efter två års förberedelser stämt svenska staten för bristande miljöpolitik. Det är över 600 ungdomar, tillsammans med Greta Thunberg som menar att statens bristande klimatåtgärder hotar deras mänskliga rättigheter i framtiden. Det var inte alls längesedan som rätten till en hälsosam miljö och klimat klubbades igenom som en mänsklig rättighet. Det är fantastiskt att de väljer att stå upp för sina rättigheter. Men tragiskt att de behöver spendera sin tid till att säkra sin egen framtid.
Ända sedan Greta Thunberg började demonstrera utanför riksdagen så är det en tanke som har slagit mig – hon är ung och borde ha kul med den tid hon har över. Hon skulle kunna utöva en sport eller umgås med sina kompisar, men känner i stället ett behov av att rädda planeten. Samtidigt är jag väldigt tacksam för att hon orkar ta diskussionen och sätta klimatkrisen högt på agendan. Men det är frustrerande hur unga lämnas till att slåss för sitt eget öde, medan den nya regeringen skalar ner sina miljösatsningar rejält. Då Svenska Dagbladet frågade regeringen om Sverige kommer kunna klara klimatmålen till 2030, så var svaret ”gör vi det inte, så gör vi det inte”. Det är en väldigt oroväckande inställning att ha.
Liknande stämningsansökningar har lämnats in i både Nederländerna och i Tyskland och argumentet är att klimatmålen inte är tillräckliga för att säkra ungas framtida mänskliga rättigheter. Där har man också behövt skärpa klimatmålen. Aurora vill nu att domstolen ska bedöma om den politik som bedrivs av regeringen strider mot lagen, med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna som grund. Greta Thunberg har sagt att det är ett sätt att visa motstånd.
I hela klimatdebatten har det varit tydligt att det är unga som bryr sig mest. Generation Z är känd för sin klimatångest och handlar som följd mer på second hand än tidigare generationer. I undersökningar svarar sex av tio att de känner stor rädsla för klimatförändringar. Att politiker är mindre benägna att bry sig blir också tydligt. Varför hela klimatdebatten har blivit något jobbigt och omständligt är dock oklart. Kanske har det med vinstdrivande intressen att göra. Ska saker och ting vara miljövänligt så kostar det mer. Man tänker kortsiktigt och tar inte ungas oro på allvar.
Vill man exempelvis bedriva gruvnäring och tjäna pengar, så blir det på samernas och klimatets bekostnad. Det har vi sett med den nya järnmalmsgruvan i Gállok i Jokkmokks kommun. Även där har Greta Thunberg gått in och stöttat samebyn med två miljoner kronor för rättegångskostnader. Det blir ännu ett exempel där det är tydligt att staten bryr sig mindre än vad unga aktivister gör. Att man inte heller ser klimatpolitiken som ett sätt att säkra ungas framtid är oroväckande, då barns rättigheter ska vara väl respekterade i Sverige.
Det är otroligt bra att vi har unga klimataktivister som arbetar med att sprida kunskap och säkerställa att regeringen står till svars för den politik som förs. Men det är också dags att stater börjar ta klimatkrisen på allvar, innan det är alldeles för sent. Det duger inte att hävda att om vi inte når målen, så gör vi inte det. Når vi inte klimatmålen gör det otroligt mycket. Då har vi ingen planet kvar att leva på till slut. Det är egoistiskt att föra en lat klimatpolitisk agenda och inte sätta framtidens miljö i främsta rummet.