Vad hjälper det med regelverk när någon inte bryr sig?

Ganska ofta undrar jag hur saker och ting kan gå så fel under så lång tid i ett land med sådana rigida regelverk och där demokrati och transparens är ledord.

Visselblåsarna är hjältar som ska skyddas.

Visselblåsarna är hjältar som ska skyddas.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2022-05-11 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur det kan bli rubriker först när det avslöjas av medier. Att ingen slagit larm från verksamheten.

Senast detta hände var nyss när jag såg TV4:s "Kalla fakta" om hur elever med extra behov slussades upp i ett litet kyffe på översta våningen i en skola i Malmö. Där fick de, istället för extra hjälp att klara undervisningen, ingen lärarledd utbildning alls att tala om.

År efter år. I anteckningar från arbetsmöten konstaterar rektorn att för de elever som hänvisas till vinden blir det ingen förbättring, tvärtom blir deras resultat sämre. Men för resten av klassen och för lärarna blir det bättre.

Det är en människosyn som är så cynisk att den är svår att ta in. Det handlar om barn.

Flera av dem som fick tillbringa sin skoltid på vinden med outbildad personal, är med i programmet, de vittnar om stor självinsikt om att de var stökiga och "höll på med skit" men också att deras största önskan var att få vara med de andra, som de andra, klasskamraterna. Att kunna klara skolan, få leka med sina kompisar på rasterna. 

Av 20 elever man följt hamnade 17 i olika sorters kriminalitet.

Vem kan vara förvånad? Vem kan med att skylla på deras etniska ursprung?

Det har inte gått under radarn, trots att det först nu blir rubriker i riksmedier. Anmälning efter anmälning har gjorts och Skolinspektionen har lämnat anmärkning efter anmärkning om att skolan inte uppfyller sitt uppdrag. En elev stämde genom ombud skolan och fick rätt, hon hade diskriminerats eftersom skolan inte gett henne den hjälp hon behövde.

Hon hade tvärtom fått höra att det inte var någon idé, hon skulle ändå aldrig klara målen. En envis och engagerad mamma drev på och de fick rätt mot skolan. Ändå vägrar skolan erkänna att man gjort nåt fel. Istället för att be flickan om ursäkt påstår man att inga fel begåtts.

I programmet intervjuas två av de obehöriga som med värme och omsorg tog hand om eleverna som sorterats bort. De ska ha all heder för att de kliver fram och berättar. 

Eva Hjörne, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet kommenterar granskningen av Malmöskolan och konstaterar att hon inte är förvånad och att hon känner till flera liknande exempel.

Det handlar om så kallade särskilda undervisningsgrupper som man kan skapa för att placera elever som försvårar undervisningen på olika sätt och behöver hjälp att klara skolan. Men istället används metoden för att gömma undan dem och därmed "slippa problemen".

Ett större svek är svårt att hitta.

Och nej tyvärr, det hjälper inte att förbjuda privat drivna skolor då det handlar om en kommunal skola.

Såna här saker visar också vikten av att det finns visselblåsare i vårt samhälle. I alla verksamheter och på alla nivåer. I Region Gotland håller en sådan på att byggas upp i detta nu. Det är bra.

Att medier lyfter missförhållandet ska inte vara första alternativet för att nå en förbättring, det ska vara den sista utvägen, när inget annat fungerar. Och då måste modiga visselblåsare ha ett skydd.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.