Det är främst i socialdemokratiska kommuner som nya gröna industrier etableras, som Borlänge och Skellefteå med bildriftbatteritillverkaren Northvolt, Boden med vätgasbaserade stålproducenten H2 Green Steel, Luleå med Hybrit projektanläggning för stål utan kol och Gällivare Hybrit stor anläggning. I Hybrit ingår SSAB, LKAB och Vattenfall.
I Borlänge kom nyligen besked att i lokalerna där Stora Ensos pappersbruk fanns och som lade ned 2021 ska Northvolt producera bildriftbatterier. Det ska ge tusen arbetstillfällen. Några veckor före det meddelades att Northvolt och Volvo Cars förlägger en bildriftbatterifabrik i Göteborg.
I Skellefteå ska samma typ av produktion, men i större skala än i Borlänge, ge tre tusen nya jobb. En del ombyggnationer krävs i Borlänge. Men det kan ändå gå fortare till produktionsstart än i Skellefteå där fabriksbyggnaderna fick byggas nya.
Boden är en garnisionsstad, en militär bruksort. Försvaret ger många arbetstillfällen och många är LO-yrken jämte yrkesofficerare. Att det är en rad S-dominerade orter som blivit nya gröna industrins orter har flera orsaker.
De kommunerna är i regel industri- eller bruksorter och vana vid att industrin är under en strukturomvandling. Verksamheter förändras, men vikten av industri eller andra företag präglar de kommunerna och dess (styrande) politiker, som jobbar för att ge företag inom industri eller annan verksamhet bra villkor i tomtmark och infrastruktur.
I Boden förberedde kommunen det stora markområde där ett stålverk planeras. I Borlänge gjorde kommunen omfattande arbeten för att anpassa mark till Ikea att lägga ett varuhus dit för cirka tio år sedan. I Luleå tog kommunen fram tomtmark för Facebook att förlägga serverhallar till, som är i drift nu sedan flera år. I Avesta har den S-ledda kommunen tagit fram tomtmark till Google att förlägga serverhallar på.
Orterna ligger ofta i norra Sverige eller Bergslagen och har el från närbelägen vattenkraft, numera även vindkraft i många fall. Och elen för industrin, och serverhallar, är politiskt beslutat billig. Ja, den är nästan skattefri, med skatt på 0,5 öre per kilowattimme, förutom att den är grönt, fossilfritt tillverkad.
Industri- och brukskommunerna och deras (styrande) politiker (vanligen S) vet att de måste kämpa för att behålla industriverksamhet av något slag. Och om det är svårt måste annan verksamhet förmås att etablera sig, som handel med Ikea i Borlänge eller serverhallar som i Luleå och Avesta.
I oktober 2017 kom beskedet att Northvolt skulle bygga en batterifabrik i Skellefteå, Europas största. 28/12 2021 var den klar i meningen att då tillverkades första battericellen. Fabriken ska ha fem produktionslinor och ge 3 000 nya jobb när den blir helt klar.
15/12 2021 hade personer med 50 olika nationaliteter flyttat till Skellefteå och börjat på batterifabriken. Det visar att många behövde rekryteras från utanför kommunen. Bostadsbristen hade den hösten blivit stor i kommunen. Skellefteå har nu cirka 73 000 invånare och väntas öka befolkningen betydligt närmaste åren.
Att förse ny arbetskraften med bostäder blir en tuff uppgift för många av de kommuner som får ny grön industri, som Skellefteå, Borlänge, Boden, Gällivare och en del till. Det kan nämnas att i Skellefteå sålde kommunen 2011 bara en tomt. Tio år senare, 2021, sålde den hundra och än mer hade kunnat säljas om fler tomter funnits (Dagens Nyheter, sajt 15/11 2021).
För den nya gröna industrins kommuner gäller det att regioner samt staten förbättrar infrastrukturen med kommunikationer i form av bussar och tåg. I övrigt ansvarar kommunerna som vanligt för barnomsorg och skola för de nya anställdas familjer.
Gällande statliga pengar till bland annat förbättring av järnvägar är konkurrensen hård. Ibland där ny, grön industri uppförs som i Boden måste ny järnväg byggas. En halv mil sådan är ett miljardprojekt.