Den som är satt i skuld är inte fri, är ett gammalt talesätt. Fri är egentligen inte heller den, som envisas med att leva på marginalen. Man kan tvingas till många dåliga och oöverlagda beslut, när det händer något oförutsett. Lever man på marginalen måste oväntade kostnadsökningar omedelbart och med bristande hänsyn till konsekvenserna omedelbart kompenseras med utgiftsminskningar någon annanstans.
Det är en riktigt dålig vana, om man ständigt känner att man måste maximera sina utgifter, inom de ramar som finns tillgängliga. Och det gäller inte bara ens egen ekonomi, utan i än högre grad när man har ansvar för en stor och komplicerad verksamhet som finansieras med andras pengar. Återhållsamhet och effektiv hushållning är en dygd som borde hållas än högre än i dag, när det gäller de pengar som medborgarna tvingats lämna ifrån sig i form av skatter.
Regionen gjorde ett överskott på 216 miljoner kronor under fjolåret. Det låter som mycket pengar. Det ÄR mycket pengar. Men i jämförelse med omsättningen på över sju miljarder, så är det bara en hygglig buffert för det oförutsedda. Det är en marginal som tillåter att man agerar långsiktigt och från ett hyggligt stabil utgångspunkt.
Men basen är skakigare än man kan tro. Överskottet har i hög grad skapats av extraordinära statsbidrag och alla prognoser visar att kostnaderna i framtiden kommer att öka för de åtaganden som Sveriges kommuner och regioner redan har.
Men oppositionsledaren Meit Fohlin (S) är kritisk mot att Regionens överskott är alltför stort:
– Många regioner gör ett stort plus, samtidigt som vi har dåliga förhållanden inom äldreomsorgen och uppror inom vården. Då har inte pengarna gjort den nytta de skulle kunna göra. Man kunde ha lagt mer på personal inom välfärden, men man väljer ett stort överskott i stället.
Samtidigt är hon angelägen om att betona att överskottet beror just på extraordinära statsbidrag och på vård som skjutits upp under den pågående pandemin. Borde inte detta få henne att fundera över om det är så klokt att utgiftsmaximera på ett underlag som inte är permanent utan högst tillfälligt?
Med den typen av oreflekterad överbudspolitik så borde inte Meit Fohlin ges förtroendet att ta ansvar för Region Gotlands ekonomi. Att Regionen har ett överskott är inte slöseri. Överskottet är tvärtom en buffert som man behöver för att kunna undvika slöseri och dålig, kortsiktig förvaltning av välfärdens resurser.
Allt handlar för övrigt inte om pengar. Mer pengar är inte alltid en lösning för en organisation med andra problem. Det finns välfungerande verksamheter som kan leverera god kvalitet samtidigt som de håller budget, och det finns andra verksamheter som varken klarar det ena eller det andra.