Det är hög tid att införa euron

Sveriges ekonomi är stabil, men vår svaga krona påverkar både import och konkurrenskraft. Det är dags att införa euron.

"Vi använder dessa kriterier som ett kryphål för att komma runt det åtagande vi faktiskt har gjort om att införa euron."

"Vi använder dessa kriterier som ett kryphål för att komma runt det åtagande vi faktiskt har gjort om att införa euron."

Foto: Magnus Lejhall/TT

Ledare2024-07-26 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den 24 juni släppte EU-kommissionen en rapport. Bara namnet, "Konvergensrapporten för 2024", får läsare att nästan somna. Rapportens innehåll är ungefär lika tråkigt som namnet ger sken av. Dock är innehållet viktigt. Denna typ av rapport görs vartannat år och ger en uppdatering om hur de medlemsländer som ännu inte har infört euron uppfyller de fyra ekonomiska kriterier som krävs för att kunna införa den gemensamma valutan. Kriterierna är tänkta att skydda euron och hindra att instabila ekonomier släpps in i eurosystemet.

Bakgrunden till att denna rapport görs är att alla medlemsländer, förutom Danmark, måste införa euron när dessa ekonomiska kriterier är uppfyllda. I en så pass stabil ekonomi skulle man kunna tänka sig att Sverige med enkelhet uppfyller dessa kriterier, vilket också nästan stämmer. Vi uppfyller alla de kriterier som regering, riksdag och riksbank inte har direkt kontroll över. När det kommer till lagstiftning finns det små saker som vi inte uppfyller, inga kontroversiella saker, men precis så att vi inte ska uppfylla kriterierna. Vidare uppfyller vi heller inte kravet på att vara medlem i den europeiska växelkursmekanismen i minst två år.

Att vi inte uppfyller kraven är ett självskapat artificiellt hinder. Vi använder dessa kriterier som ett kryphål för att komma runt det åtagande vi faktiskt har gjort om att införa euron.

I dessa semestertider blir nog fler och fler svenskar varse om konsekvenserna av en svag krona. Det är dyrt att vara svensk utomlands. Det är dock inte slutet på de problem en svag krona kommer att ge. Över 60 procent av importen till Sverige kommer från EU:s inre marknad, vilket innebär att det inte bara är semestrar som påverkas – allt som importeras kommer att bli dyrare. Även det som produceras i Sverige kommer att påverkas, då mycket av vår inhemska produktion är beroende av importerade insatsvaror.

Den svaga kronan kommer även att påverka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft. Med en svag krona blir också svenska företag mindre värda och risken för utländska uppköp och utflyttning av verksamhet från Sverige kommer att öka. Samtidigt äts de fördelar för exportföretag som en svag krona ger upp av kostnadsökningar på insatsvaror.

Det är nu hög tid för Sverige att ta det sista steget in i det europeiska samarbetet och genomföra våra åtaganden. Det är dags att Sverige inför euron.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.