Det är inget gott tecken när Gotland får vänta

Just när Gotland väntar på besked inför sommaren framstår regeringen och myndigheterna som försvagade och coronaläget som allt vanskligare.

Det finns tyvärr goda skäl att vara dyster.

Det finns tyvärr goda skäl att vara dyster.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2020-05-30 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går skulle Gotland få besked om vad som gäller för sommaren.  Vad blir riktlinjerna och rekommendationerna? Vem kan resa vart och hur?

Men det kom inget besked. Det sköts upp till nästa vecka. Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands besöksnäring, uttalade sig för Helagotland.

– De är otroligt olyckligt. Vi behövde besked och det vill man ha nu.

Men Frida Ganshed vill naturligtvis inte bara ha besked utan ett POSITIVT besked som ger hopp åt Gotlands besöksnäring. Och om jag tvingas gissa – och det är ju mitt jobb ibland – så ser prognosen för ett positivt besked inte god ut.

För det första har vi inga bevis att smittspridningen är i avtagande, kanske på grund av att Sverige misslyckats med att utöka provtagningen. Kanske för att smittan just i Sverige inte alls är i avtagande.

För det andra finns det ingen tydlig trend med vikande dödstal. Tvärtom förblir de höga.

För det tredje tvingas vi se hur Sverige gång efter gång exkluderas när våra grannländer lättar på sina rese- och besöksrestriktioner.

För det fjärde så rasar nu förtroendet för regeringen och för Folkhälsomyndigheten. Tidigare under krisen har förtroendet vuxit för dessa institutioner, som det brukar göra i allvarliga krislägen. Men denna utveckling går nu alltså åt andra hållet. En mätning från Sifo som publicerades av Expressen i går visade att förtroendet för regeringen fallit med elva procentenheter, från 59 till 48 procent. Förtroendet för Folkhälsomyndigheten har på en vecka minskat med 8 procentenheter, från 78 till 70 procent. Även förtroendet för andra myndigheter, Socialstyrelsen och för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, har minskat.

Det är väl inte konstigt att detta förtroende börjar eroderas när det med tiden visar sig att den svenska strategin – just nu – framstår som allt mindre framgångsrik jämfört med andra länder, som nu börjar lätta på sina hårda restriktioner.

För det femte så är den svenska coronastrategin alltmer debatterad och ifrågasatt, senast även av regeringens stödparti Centern.

Hur sannolikt är det, under ovan beskrivna förutsättningar, att villkoren för svenskarnas resande i allmänhet – och resandet till Gotland i synnerhet – kommer att liberaliseras? Om Gotlands besöksnäring planerar att använda helgen till att oroa sig över vad beskedet ska bli, så tvingas jag konstatera att det finns goda skäl till det. Och att myndigheterna sett sig tvungna att skjuta på beskedet är verkligen inget gott tecken.

Det har ju funnits tecken på att svenskarna under den senaste tiden blivit sämre på att efterleva myndigheternas restriktioner och rekommendationer. Innebär det att fastlänningarna kommer att resa till Gotland i alla fall, vad Folkhälsomyndigheten än säger? I så fall kan myndigheterna överväga restriktioner för Destination Gotland och Flygbolagen för att framtvinga minskat resande.

Ja och nej.

Jag tror att de som äger fastigheter på ön kommer att bli svårövertalade att hålla sig borta. Men de som huserar i egna boenden är väl också ett mindre problem ur coronaperspektiv.

Tröskeln är högre för dem som måste hyra tillfälliga boenden, varför det är osannolikt att dessa möjliga tillfälliga gäster i stor skala skulle strunta i myndigheternas påbud. De har ju också mindre att ge upp än stadiga investerade sommargotlänningar, om de bestämmer sig för att avstå Gotland i år. Om hotell och andra boenden för korttidsuthyrning ska stå tomma i sommar så kommer det att bli ett oerhört hårt slag mot hela besöksnäringen. Men i synnerhet givetvis för de som tillhandahåller dessa boenden.

Beskedet under nästa vecka är oerhört viktigt. Och om beskedet är negativt så vore det oerhört oansvarigt om man inte samtidigt redogör för vad staten kommer att göra för att rädda en i grunden livskraftig näring som drabbas av motåtgärderna mot pandemin.