Inte rätt sorts drag för vindkraften

Det är inte av omtanke om fisken som den lockas med färggranna, glänsande och krokförsedda beten.

Inte en kost i fiskens egenintresse.

Inte en kost i fiskens egenintresse.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2022-07-21 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vindkraften är redan en del av Sveriges energiförsörjning. Jag är dock skeptisk till hur stor andel av energimixen som vindkraften kan och bör utgöra i framtiden. Redan på dagens nivå visar det sig ju att det blir problem i Sverige och de länder vi delar elmarknad med när vindkraften inte kan leverera. Teknikföretagen skriver på sin hemsida:

"Såväl vindkraftens volatilitet som ökande betydelse framgår tydligt. Det är uppenbart att vindkraften inte är något att hålla sig i när det (inte) blåser. Åtminstone inte utan komplettering av mer reglerbar kraft – exempelvis lösningar för energilagring."

Några effektiva lösningar för energilagring finns dock ännu inte. Energiförlusterna är med existerande teknik betydande och kostnaden för att bygga infrastrukturen för energilagring exempelvis i form av vätgas eller lägesenergi vore gigantiska.

Företrädare för vindenergiföretagen och intresseorganisationer föreslår i en insändare i onsdagens GA att kommunernas möjligheter att motverka utbyggnaden av ny vindkraft ska begränsas och att de dessutom ska få "kraftiga ekonomiska incitament" att bejaka sådana projekt.

I klartext innebär det att kommunerna ska få pengar för att inte lyssna på lokala opinioner som oroar sig över konsekvenserna exempelvis för boendemiljö, miljö, djurliv, kulturlandskap eller fastighetspriser. Kommunerna ska ges ett ekonomiskt intresse för att inte ta hänsyn till medborgarnas intressen.

Vilka andra industrietableringar anses behöva sådana stimulanser för att kommunerna ska acceptera dem?

Vindkraftens avigsidor och oförmåga att utgöra bas för energisystemet gör att jag ställer mig extra frågande till varför den med extraordinära åtgärder ska köpas kommunal acceptans. Antingen med skattebetalarnas eller elkundernas pengar.

Sverige har bedrivit en energipolitik där politiken prioriterats före energin, vilket bland annat orsakat att vi lagt ner fullt fungerande kärnkraftverk. Tolv kärnkraftverk har reducerats till sex och nu är planen att i stor skala elektrifiera både industrin och transportsektorn för att kunna fasa ut fossila energikällor.

Problemen detta skapat kommer att ta lång tid att lösa, men jag tror helt enkelt inte att det är en effektiv åtgärd att undanröja alla andra hänsyn för att snabbast möjligt kunna bygga ut energiproduktion som är beroende av vädret.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.