Gotland är en kommun, men har även hand om ansvarsområden som regionerna har i övriga landet. Valreglerna med småpartispärr till fullmäktige är för Gotland samma som till kommunerna, två procent, inte som i regionerna tre procent. Ett parti får delta vid fördelningen av mandat, som är 71, om det får mer än 2,00 procent i val för Region Gotland.
I många kommuner finns lokala partier. I en kommun kan lokala partier komma och gå. Ibland finns fler än ett av dem i en kommun. Dessa partier har blivit fler sedan 1970-talet. Att det blivit så har att göra med väljarnas ökade rörlighet, minskade partiidentifikation och att de etablerade partierna försvagats med färre medlemmar.
De lokala partierna tenderar att ha en livscykel där de föds, växer, når en topp, minskar och dör, lägger ned. Kanske nådde de lokala partierna i landet en platå i antal för runt 10 år sedan och trenden är i vissa län nu att det blir färre lokala partier.
De åtta partier som finns i riksdagen har dessutom svårt att med kandidater kunna ställa upp i vissa av kommunval, särskilt i invånarmässigt små kommuner. Ibland har en del av de partierna svårt att få de två procent av rösterna som krävs för att ta sig in i fullmäktige. Att ett nytt, lokalt parti ska ställa upp och få ihop kandidater och väljare är ovanligt i merparten av de små kommunerna. Men det sker ibland.
Många lokala partier startas av en person som är så kallat karismatisk, drivande, färgstark. Ofta, men inte alltid, är den personen van vid politik och kommunpolitik. Och ofta har denne varit med i ett etablerat parti, men lämnat det eller uteslutits.
Ett nytt, lokalt parti kan ha en fråga och (eller) ett missnöje (eller stark åsikt) med något i kommunen. Det kan vara att en kommundel missgynnas. Det kan gälla en åtgärd som de styrande i kommunen beslutat eller är på väg att besluta om. I flera fall är det en profilerad person (politiker) som driver en engagerande fråga av något slag som startar ett nytt kommunalt parti.
Visserligen finns flera partier som inte passar in på vänsterhögerhalvan, exempelvis om de är missnöjda med att en kommundel inte får de resurser som många där anser den borde få. Men många lokala partier har visat sig hamna på den borgerliga sidan in politiken. Där finns dessutom fler partier än på vänstersidan där främst S och V finns och delvis MP.
Ett nytt, lokalt parti som visar sig höra hemma på högerhalvan får därmed hård konkurrens om väljare och politiskt utrymme. Efter ett genombrott i ett val kan det stagnera och på slutet balansera runt två procent. Får det strax under den nivån i ett val och blir utan mandat kan partiet försvåra ett borgerligt styre i kommunen och underlätta ett styre lett av S.
När ett nytt parti startas av en karismatisk person är risken att partiet står och faller med denne. Risk finns också för toppstyre, eftersom det blir svårt att partiet intar åsikter som den karismatiska, ledande personen inte håller med om.
Partier som är i fullmäktige får partistöd via skattepengar. Ett nytt parti får inga sådana pengar utan måste finansiera sig själv. Donation till ett kommunalt parti får ske anonymt bara upp till summor på 0,05 prisbasbelopp, som 2022 är 49 300 kronor. Det blir 2 465 kronor. Ett nytt parti kan alltså få svårt med finansieringen. Det behövs pengar till valsedlar, datorer, affischer, foldrar, annonser och annat. En partilokal kan bli dyr i hyra, el, försäkring och annat.
Det är ett stort projekt att starta ett lokalt parti. Det kan heller inte som de etablerade partierna få stöd från en partiorganisation på riksnivå. Lokala partier möter även samma problem som de etablerade med att få medlemmar och personer villiga att ta på sig uppdrag och att ha aktiviteter. I ljuset av det är det konstigt att det uppstår och finns ganska många lokala partier.