Det är lätt att utbrista ”det var bättre på Televerkets tid” när man ska välja ur den uppsjö av olika mobiloperatörer och mobilabonnemang som finns.
Avregleringen av telefontjänster ställer onekligen till det för oss som har beslutsångest. Men det finns värre problem, vilket vi fick uppleva i samband med regionens varnings-SMS i slutet av förra veckan.
Så här i efterhand har det visat sig att SMS:en, som uppmanade vattenabonnenterna i Visby med omnejd att koka vattnet, inte gick ut till kunderna till minst en av mobiloperatörerna.
Nu i efterhand har vi också fått veta att SMS:et bara var ett komplement till alla andra informationsvägar, men man kan ändå kräva att de SMS:s som borde nått kund också skulle gå fram.
Det hade varit bättre om så här viktiga system låg helt och fullt under staten.
Frågan som också dyker upp är om de SMS:s som skickas ut vid större kriser, viktigt meddelande till allmänheten, VMA, fungerar. Vad jag förstått så är det två olika system, men bägge är beroende av att de olika mobiloperatörernas system fungerar.
Jag kan inte heller komma ihåg att just den delen av VMA-paketet har testats, däremot provas den så kallade ”Hesa Fredrik” fyra gånger om året. Men på Gotland är det bara Visby, Slite och Fårösund som har ljudsignalen vilket innebär att en fungerande SMS-funktion på VMA är ännu viktigare här än i kommuner med bättre täckning av ljudsignalen.
Med fler aktörer inblandade i viktiga myndighetsfunktioner ökar risken för missar. Är det inte varnings-SMS som inte kommer fram är det mindre säkra bilar som godkänts vid besiktning för att det privata bolaget inte vill få en negativ stämpel och tappa kunder.
Vi vet också att avregleringen av apoteksmonopolet ställde till det under pandemin då det uppdagades att ingen längre hade ansvaret för det nationella beredskapslagret av medicin och annan viktig utrustning.
Vi har också hört om myndigheter som lagt ut lagring av säkerhetsklassade uppgifter på utländska dataservrar, utan att ha försäkrat sig om att de är säkerhetsklassade. Jag anser att säkerhetsklassade uppgifter ska lagras i statligt kontrollerade servrar och inte ens läggas ut på en svensk entreprenör. Men när det är viktigare att snåla med skattemedel än att säkra att uppgifter som staten säkerhetsklassat inte hamnar i fel händer så får vi leva med den osäkerheten.
Regionen SMS-varning sätter fingret på de problem som avregleringarna skapat och utifrån den kunskapen kan vi nu fråga oss om det var så smart att avreglera viktiga offentliga tjänster som exempelvis teletrafiken.