Kan Elon Musk minska polariseringen?

På måndagseftermiddagen stod det klart: Elon Musks bud att köpa Twitter till priset av en halv svensk statsbudget har accepterats av företagets styrelse.

Delade meningar om storskalige serieentreprenören Elon Musk.

Delade meningar om storskalige serieentreprenören Elon Musk.

Foto: Britta Pedersen/TT

Ledare2022-04-27 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En vinst för hat och mörka krafter, menar hans belackare. Men kommer det bli så?
Bibelns berättelse om Babels torn är en lektion i mänskligt övermod. När människan ville bygga ett torn som sträcker hela vägen upp till himlen så bestraffade Gud människan genom att skapa flera språk, så att folket inte längre skulle förstå varandra och därmed tvingas överge sitt projekt. Socialpsykologen Jonathan Haidt jämför i en artikel i The Atlantic (11/4) att detta liknar det moderna spridandet av internet, och det är lätt att hålla med.
 

Det talas numera åtminstone två helt separata språk, de kan kallas höger och vänster. Språkbarriären mellan dessa stammar är närmast total, och utbytet – i den mån det fortfarande existerar – mellan stammarna är mycket aggressivt. Detta är egentligen inget nytt, det har alltid funnits lägereldar, men numera har utbytet både blivit mer hatiskt och de som fortfarande försöker ha ett meningsfullt utbyte ses nästan genomgående som suspekta.
Det är så suspekt att den som försöker bygga broar till en meningsmotståndare ofta fördöms av de egna. Genom sofistikerade algoritmer har medierna främjat de värsta, mest skrikiga interaktionerna mellan höger och vänster. Det är i regel bara de mest kontroversiella användarna kommer till tals över gränsen. Delvis av naturliga skäl, eftersom de mer sansade användarna gärna undviker att dras in i en hatstorm. Men även på grund av gilla- och dela-funktionerna, som även de varit till extrema minoriteters fördel. Budskap som upprör sprids snabbare av både meningsfränder och -motståndare. Några hundra illasinnade aktivister på Twitter kan lätt verka fler än de egentligen är.


Det är därför något nostalgiskt med Musks köp av Twitter. Han har lovat att se över algoritmerna och försöka främja ett bättre meningsutbyte, utan att för den skull tysta röster i onödan – Musk beskriver sig som en radikal yttrandefrihetsvän. Det doftar av internets vilda västern-era, och både av friheten som fanns då och tron på nya möjligheter ur kaoset som följer. Om Musk menar allvar med sina intentioner så kommer det frigöra en massa energi och utbytet mellan grupperna skulle öka – och då säkerligen även fler moderata röster från båda läger, snarare än endast de mest högljudda aktivisterna.
Ett friare spelrum skulle gynna alla användare, och skulle även gynna politiken i stort. Ökat utbyte mellan vanliga användare lär ha en dämpande effekt. Det kommer bli svårare att se på en politisk motståndare som en regelrätt fiende. Det kommer bli lättare för politiker att föreslå åtgärder utan att behöva ta till algoritmanpassade överord – och färre kommer behöva frukta att utsättas för en arg Twittermobb. Vi lär inte återgå till att bygga Babels torn, men vi kanske kan samsas om marken i alla fall.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.