Äldreboende på Hemse får återigen svarta rubriker

Man kan säga och tycka vad man vill om utförsäljningen av Hemses bägge äldreboenden, men någon succé har det inte blivit.

Genom att konkurrensutsätta Hemse äldreboende och Iliansgården i Hemse skulle regionen minska sina kostnader med närmare 5,1 miljoner kronor om året.

Genom att konkurrensutsätta Hemse äldreboende och Iliansgården i Hemse skulle regionen minska sina kostnader med närmare 5,1 miljoner kronor om året.

Foto: Emil Karlsson

Ledare2022-01-20 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Uppdatering. Den bild som tidigare påstods visa Hemse äldreboende var en bild på ett helt annat boende vilket inte har något med ledarens text att göra. Redaktionen beklagar det inträffade.

Runt nyår författade 20 anställda på Hemse äldreboende en skrivelse till socialförvaltningen. I skrivelsen spaltar de anställda upp tio brister de anser finns i omsorgen av de äldre på Hemse äldreboende och sex brister som drabbar personalen. Bristerna är bland annat att de boende inte får möjlighet till aktiviteter och vistelse utomhus i den utsträckning personalen anser det ska vara. Men också att dokumentationen som ska göras blir eftersatt vilket var ett av de generella problem som coronakommissionen tog upp som allvarligt i sin första rapport.

Förvaltningen och nämndens tre ordföranden har tagit skrivelsen på allvar och haft ett möte med representanter för både anställda och arbetsgivaren. När P4 Gotland under gårdagens förmiddag tog ett rejält tag i frågan fick de bra svar från förvaltningen. Där har man tagit skrivelsen på allvar och har nu en nära dialog med Attendo.

Däremot ville högsta ansvariga politiker, socialnämndens ordförande Rolf Öström (M), inte låta sig intervjuas av P4 Gotland. 

En politiker som däremot tog sig tid att intervjuas av radion var nämndens andre vice ordförande Håkan Ericsson (S).

Han beskrev att det nu pågår ett arbete inom förvaltning för att reda ut vad som stämmer och vilket arbete som görs från Attendos sida för att uppfylla avtalet de har med regionen. Samt att socialnämnden ska få en rapport till deras nästa möte.

Alla de problem som de 20 anställda tar upp grundar sig i den personalbrist som uppkommit enbart genom det illa genomtänkta utförsäljningsbeslutet. Attendo gör vad de kan när det gäller nyrekrytering, men utförsäljningsbeslutet och bytet från regionen till Attendo, som socialnämndens majoritet med alliansen och Sverigedemokraterna tog, har på ett tydligt sätt försvårat deras arbete.

Under gårdagen rapporterades det också att det finns minst en anställd som inte håller med om det hens 20 arbetskamrater beskriver. Hen anser istället att arbetskamraterna borde ägna arbetstiden åt de äldre istället för att fika och gnälla.

Men hen ser även problem vilket beskrivs så här: ”Jag håller med om att vården inte är så bra som den bör vara, men så ser det ju ut överallt.”

Jag tror det är just här vi hittar var skon klämmer. Hemses bägge äldreboenden har nog varit hyfsat förskonade från de neddragningar som alla andra boenden drabbats av under en längre tid. De har haft högre personaltäthet och troligen mer tid med de äldre för utevistelse och aktiviteter. När de nu drabbas av de nedskärningar som andra redan genomfört ser de hur deras arbete och de äldres situation förändras till det sämre. 

Samtidigt som de som sett hur det funkar på andra ställen rycker på axlarna.

Det är det här jag varit kritisk till. Den ständigt nedåtgående spiralen inom äldreomsorgen som möjliggörs av den ständigt förekommande konkurrensutsättningen där de äldre under sin sista tid ska tas om hand på billigast möjliga sätt. Det boende som har lägst kostnader, men som ändå förhåller sig inom lagens luddiga ramar, blir mall för alla andra boenden. Det ska ju vara samma service och krav på alla boenden, brukar det ju heta. 

Redan under den första tiden med pandemin såg vi vad följderna av detta eviga sparande på våra äldre hade mynnat ut i. Och den första rapporten från coronakommissionen bekräftade tydligt äldreomsorgens generella problembild. Låg bemanning, låga löner, låg utbildningsnivå och en organisation där närmaste chef hade mer än dubbelt med underställda jämfört med exempelvis Finland.

Det är rätt tydligt att äldreomsorgen behöver ses över och rustas upp i ett bredare perspektiv där de boendes situation sätts i första rummet. 

Det borde man insett då i december 2020 när politiker från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tog det eländiga beslutet att sälja ut Hemses bägge äldreboenden. Ett eländigt beslut som sedan dess utmynnat i återkommande svarta rubriker.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.