I skrivande stund uppskattar FN:s flyktingorgan UNHCR att 874 000 har flytt från Ukraina till grannländerna. Det lär bli många fler. Antalet har ökat med ungefär 200 000 på bara ett dygn. Än fler är internflyktingar inom Ukraina, efter att ha sökt sig till platser där de hoppas att riskerna är mindre.
EU står väldigt enat bakom Ukraina och Ukrainas folk. Länder som tidigare har bedrivit en mycket restriktiv flyktingpolitik har nu öppnat sina gränser. Även Sverige bör vara med och axla ansvaret för att ukrainare på flykt ska få en fristad.
Det är stora skillnader mot tidigare flyktingkriser i närtid. Fler skillnader än att Ukraina befinner sig i Sveriges relativa närområde. En stor skillnad är att flyktingarna inte till övervägande delen är unga män. Det är främst de gamla, kvinnor och barn som flyr. Deras söner, män och fäder stannar i hög grad i Ukraina för att försvara sitt land. Deras anhöriga på flykt bör få en fristad i EU.
De flyende har uppenbara skäl att söka skydd och hade inga planer på att lämna landet innan det invaderas. Om bara kriget kan få ett slut så kommer åtminstone en stor andel av dem att vilja återvända hem, speciellt om de kan återvända till ett fritt och oberoende Ukraina. Hur tillfälligt deras behov skydd är kan vi naturligtvis inte veta. Det gör bara deras behov av en trygg fristad desto större.
Engagemanget för flyktingarna från Ukraina är stort i hela Europa, varför Sverige denna gång inte lär behöva ta emot en oproportionerligt stor andel av dem som behöver en tillflykt. Men detta är absolut inte ett tillfälle då Sverige ska hänvisa till meriterna för att reducera vårt mottagande till ett absolut minimum.
För övrigt börjar det verkligen röra sig i frågan om en eventuell ansökan om medlemskap i Nato. I Finland genomfördes i slutet av förra veckan en opinionsmätning. För första gången är en majoritet för medlemskap, 53 procent. Bara 28 procent säger nej.
Om Finland skulle ansöka om Natomedlemskap tillsammans med Sverige så är stödet från folkopinionen ännu större, då är 66 procent för en Natoanslutning.
De som är positiva till Nato-medlemskap tycker inte heller att frågan behöver underställas en folkomröstning.
Jag är övertygad om att koordinerade ansökningar är en faktor som har betydelse även i den svenska opinionen. Om Sverige skulle ansöka om medlemskap i Nato tillsammans med Finland, så skulle fler ställa sig positiva. Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad en färsk sådan opinionsundersökning skulle ge för resultat.
Än så länge har inget fått regeringarna i Sverige och Finland att ändra uppfattning. Men jag anar att folkopinion och verklighetens krav med förenade krafter kan komma att ändra på den saken.