SKOP är ett institut som mäter väljarnas partisympatier. Det gör mätningar oregelbundet. Det kan gå ett par, tre eller fyra månader mellan dem. SKOP kom med en mätning 19/4. Den byggde på en webbpanel med slumpmässigt urval ur den av 1 005 personer mellan 18 och 84 år. Mätperioden var 6 till 14 april. SKOPs förra mätning gjordes i februari.
SKOPs mätning visar den utveckling som varit det senaste halvåret, då Magdalena Andersson blivit ny S-partiledare och statsminister för en regering med bara S i den. Den förrförra mätningen från SKOP kom i oktober. Det var innan Andersson blev statsminister och partiledare. SKOPs tre mätningar detta halvår visar samma som andra mätningar. Det är att S ökat i väljarstöd.
I SKOP ökade S mellan oktober och februari från 24,3 procent till 31,4. Det är 7,1 procentenheter och mer än den gräns på 4,1 procentenheter som i SKOP krävs för att en förändring i väljarstöd för S ska vara statistiskt säkerställd. I mätningen för april noteras S för en ännu högre nivå, 34,7 procent. Men förändringen sedan februari är inte statistiskt säkerställd. Nivån för S på mer än tio procentenheter mer i stöd än i oktober bekräftar dock att det verkligen skett en ökning av stödet för S.
SKOPs mätning för april noterade Sverigedemokraterna för ett ovanligt lågt stöd, 15,6 procent. Under Ukrainakrigets 1,5 månader har också SD hamnat mer i skymundan, likt nästan alla andra partier förutom regeringspartiet S. SDs frågor om brottsbekämpning och migration (invandring) har minskat, som central i det förra fallet och fått annan innebörd i det senare. Där har även SD, som brukar vara negativa till flyktingmottagning, blivit för att ta emot flyktingarna som kommer från Ukraina.
I februari fick SD 19,0 procent. Nedgången är alltså 3,4 procentenheter. Det är över gränsen för när en förändring i stödet för SD är statistiskt säkerställd, som är 3,3 procentenheter. Det är verkligen så att stödet för SD minskat de senaste två månaderna. Sedan mätningen avslutades har kravallerna i flera städer efter en provokation om att bränna en koran från en högerextrem politiker, Rasmus Paludan, skett.
Stödet för Vänsterpartiet minskade från 11,8 procent till 9,2 mellan februari och april, alltså 2,6 procentenheter. Det var strax under gränsen för att vara statistiskt säkerställt, som gick vid 2,7 procentenheter. Inga andra partier har haft en statistiskt säkerställd förändring av sitt väljarstöd mellan oktober och februari eller februari och april.
I de tre mätningarna från SKOP har bara två statistiskt säkerställda förändringar skett. De är en uppgång för S mellan oktober och februari, till en nivå som bestod enligt mätningen i april. Och det är en nedgång för SD mellan februari till april, den period som kriget i Ukraina pågått.
Paludan som är medborgare i både Danmark och Sverige har meddelat att han avser att ställa upp i svenska riksdagsvalet i år med sitt parti. I motsvarande val i Danmark 2019 fick hans parti, Stram kurs, 1,8 procent av rösterna. Det missade spärren på två procent till folketinget. En del av de som röstade på högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som stödde en borgerlig regering 2015 till 2019, gick till Stram kurs. De rösterna kom därmed inte att ge mandat. Det underlättade för att vänsterblocket i Danmark fick majoritet i folketinget 2019 och att en socialdemokratisk regering kunde bildas.
I riksdagsval i Sverige finns redan flera partier till höger om SD, som Alternativ för Sverige och Medborgerlig Samling. Och nu också Stram kurs. Om dessa partier tar väljare från SD utan att komma in i riksdagen försvåras bildandet av en moderatledd regering.