Vilka blodgrupper som behövs mest varierar över landet, men flera regioner uppger akut brist på blodgrupperna 0 och AB (TV4 10/7). I Värmland och Östergötland är det akut brist på B+. I Norrbotten och på Gotland är det inte riktigt lika kritiskt – än så länge.
Blodbrist är allvarligt. När vården inte har ett tillräckligt blodlager måste prioriteringar göras. Eftersom det måste finnas marginaler att hantera de akuta operationerna blir det den planerade verksamheten som får stryka på foten. Med inställda och framskjutna operationer som följd. ”De akuta operationerna kommer det alltid att finnas blod till”, förklarar Linda Paulson, tillförordnad verksamhetschef för Geblod.nu i Västra Götaland, för TV4.
Inställda operationer är illa nog i vanliga fall. Att vi nyss kommit ur en vårdstrejk som på sina håll byggt på köerna gör det hela ännu värre. Regionerna hade behövt beta av raden av väntande patienter, inte förlänga den.
Att ge blod är därför ett av de mest betydelsefulla och direkta sätten att hjälpa sina medmänniskor. Under 2022 användes i snitt 1200 påsar blod per dag. De har hjälpt människor att överleva olyckor, förlossningar, operationer och sjukdomar. När tillgången på blod inte är tillräcklig blir varje enskilt bidrag ovärderligt.
Tyvärr minskar blodgivandet under sommaren. ”Blod är en färskvara och när vi inte får lika många givare så går lagren ner. Sommar är en sådan period”, säger Linda Paulson, till TV4. Under sommaren reser helt enkelt fler i väg under semestern, och det är inte alltid så lätt att ge blod i andra regioner än sin egen. I vissa regioner välkomnas gästblodgivare, i andra inte.
I de regioner som har kopplat ihop sina blodgivarprogram så att de kan se varandras blodgivare ska det vara möjligt för blodgivare från andra regioner att ge blod. På geblod.nu ska det gå att se vilka regioner som tar emot gästblodgivare.
Det är angeläget att blodgivare på semester undersöker om det går att lämna blod. Det är också angeläget att fler blir blodgivare. Det finns bara runt 200 000 blodgivare i Sverige. Det är en anmärkningsvärt låg siffra.
Att bli blodgivare är en enkel handling med väldigt stor, till och med livräddande, effekt. Genom att donera blod är du med och säkerställer att sjukhusen har tillräckligt med blod för att ta hand om sina patienter. Det är en gåva som inte kan mätas i pengar.
Det är inte rimligt att bara dryga två procent av landets vuxna tar det här ansvaret. Fler bör komma ihåg att lämna blod inför eller under semestern. Blod är trots allt en färskvara som inte kan tillverkas. Det kan bara komma från givmilda människor. Fler bör också bli blodgivare. Det är ju faktiskt det lättaste och bekvämaste sättet att göra skillnad mellan liv och död.