Jag tycker det är viktigt att man ska ha rätt att inte vaccinera sig. Det vore djupt olyckligt, om man försökte införa något slags tvång eller i onödan påförde ovaccinerade oresonliga inskränkningar för deras rörelsefrihet och medverkan i olika sammanhang. Vill man att fler ska vaccinera sig får man ta omaket att övertyga dem om att det är en bra idé.
Å andra sidan är det ingen mänsklig rättighet att som ovaccinerad utöva yrken där det bedöms som viktigt för exempelvis patienter och omsorgsbehövande att man är vaccinerad. På sjukhus och äldreboenden samt i hemtjänsten får de vård och omsorg som löper störst risk att bli allvarligt sjuka eller till och med dö om de skulle smittas av covid-19. Anställda som arbetar inom sådana verksamheter och som väljer att inte vaccinera sig borde inte kunna räkna med att få lön för ett arbete som de inte bedöms kunna utöva utan att utsätta sköra människor för en farlig smittorisk.
P4 Gotland rapporterade i går om hur man inom Region Gotland har bestämt att ovaccinerad vårdpersonal kan få andra arbetsuppgifter. Det kan väl vara OK om det verkligen finns andra arbetsuppgifter som behöver utföras och så länge smittoläget inte är värre än det är nu. Man behöver ju inte i onödan utsätta anställda för något som kan uppfattas som en bestraffning.
Men jag tycker också att Region Gotland, om läget skulle ändras och smittorisken öka, borde ha möjligheten att skicka hem vård- och omsorgspersonal som inte kan utföra sina arbetsuppgifter, när det inte finns andra viktiga arbetsuppgifter som de kan ta itu med. Med ett sådant yrke borde man, när pandemin verkligen härjar, vägra vaccination på sin egen bekostnad.
Kan man inte lita på att personalen inom sjukvården på egen hand tar ansvaret för att inte utsätta patienterna för onödiga risker? Tyvärr inte. Folkhälsomyndigheten släppte för två veckor sedan siffror som sade att 86 procent av vårdpersonalen har fått minst en dos vaccin. 81 procent har fått två doser. Skillnaden i vaccinationstäckning är deprimerande liten jämfört med hela åldersgruppen 18-67 år, inom vilken 80 procent fått minst en dos medan 74 procent fått två doser vaccin.
Personal inom hemtjänsten är än mindre benägna att vaccinera sig. Där har 80 procent fått minst en dos och bara 73 procent två doser, vilket alltså underträffar befolkningen som helhet i yrkesverksam ålder.
Det finns med andra ord all anledning för arbetsgivaren att vidta åtgärder om smittspridningen skulle öka. Frågan är hur man löser personalförsörjningen om en fjärdedel av de anställda inte bedöms kunna jobba.