Försvarsmakten sade nyligen nej till Ox2:s planer på att bygga vindkraftparken Ran i havet utanför Slite. Det är inte Försvarsmakten som har sista ordet, men det minskar verkligen sannolikheten för att regeringen säger ja och att projektet blir av. Vad innebär det för Heidelbergs planer på att lägga om produktionen till koldioxidfri cement?
På Gotlänningens C-märka ledarsida i GT frågar sig Katarina Hedström om man ska behöva bygga ett litet kärnkraftverk i Slite. Inte mig emot, frestas jag att säga, men så långt finns det ingen anledning att det ska behöva gå. En sådan etablering görs knappast på basen av en enda storkund. Heidelberg behöver visserligen stora mängder el men den behöver inte vara lokalproducerad.
Det är visserligen sant att det finns ett samarbete mellan Hedielberg och Ox2. Det är också sant att en av förutsättningarna för den koldioxidfria cementen är andra energikällor än fossila bränslen. Men det skulle ändå förvåna mig storligen om Heidelberg skulle vara direkt beroende av en vindkraftpark.
Det är ju ändå inte som att Ox2 hade kunnat dra sina ledningar direkt till Heidelbergs anläggning. Industriella processer är beroende av en elförsörjning som är reglerad, konstant och pålitlig. Då kan man inte vara beroende av väder och vind eller av enskilda producenter.
Då är Heidelberg betydligt mer beroende av en god infrastruktur för eldistribution på Gotland och mellan Gotland och fastlandet. Det är därför som Heidelberg lägger så stor vikt vid Gotlands nya elkablar till fastlandet och att dessa finns på plats i tid till omläggningen av cementproduktionen.
Sedan är det naturligtvis också en förutsättning ett elektriciteten inte är för dyr. Det gäller inte bara Heidelberg utan alla industriella storkonumenter av el. Ur denna synvinkel kan man kanske oroa sig över konsekvenserna av stoppet för nya vindkraftparker i Östersjön.
Men vindkraftens varierande produktion orsakar redan vilda prisfluktuationer på elmarknaden. Detta skulle bara bli än mer påtagligt med en ännu större andel vindkraft i energimixen.
Kan man inte utjämna dessa fluktuationer genom ny teknologi för att lagra el? Kanske det, men det problemet är inte löst och varje tänkbar lösning innebär både stora kostnader och stora energiförluster. Och havsbaserad vindkraft är redan dyrare än landbaserad.