DubbelsmÀll för bostadssökande

Bostadsbyggandet stagnerar i Sverige. Det byggs fÀrre flerbostadshus- och smÄhus i Är Àn förra Äret.

BÄde priser och rÀntor stiger.

BÄde priser och rÀntor stiger.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2022-05-22 18:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Enligt prognoser blir det Ànnu fÀrre nÀsta Är. Detta till följd av strukturella problem pÄ den svenska bostadsmarknaden.

Enligt en prognos frĂ„n Byggföretagen förvĂ€ntas 56 700 flerbostadshus- och smĂ„hus börja byggas. Det Ă€r en betydande minskning frĂ„n ifjol, dĂ„ hela 68 100 nybyggnationer pĂ„börjades. Ännu vĂ€rre blir det nĂ€sta Ă„r enligt prognosen, dĂ„ bara 45 100 nybyggnationer förvĂ€ntas pĂ„börjas. Det skulle innebĂ€ra en minskning med 34 procent jĂ€mfört med 2021.

Denna dramatiska vÀndning sker till följd av flera faktorer. Priserna har ökat bÄde pÄ energi och frakt, och materialkostnader har enligt SCB ökat med 12,2 procent i april jÀmfört med förra Äret. Detta Àr delvis till följd av kriget i Ukraina som drivit pÄ bland annat en drivmedelskris, men Àven av inhemska faktorer som effektbrist i elnÀtet. Utöver detta minskar Àven efterfrÄgan i takt med att rÀntor höjs och inflationen stiger, vilket bÄda Àven bidrar till hushÄllens minskade köpkraft.

Riksbanken har för första gÄngen sedan 2014 höjt reporÀntan över noll procent, och berÀknar sjÀlv att den kommer behöva höjas ytterligare tvÄ till tre gÄnger till bara i Är. Om rÀntan höjs samtidigt som de ökade kostnaderna ligger kvar innebÀr det en dubbelsmÀll för landets byggföretag sÄvÀl som bostadssökande. Och det Àr ÀndÄ bara en del av problembilden.

Det Ă€r allmĂ€nt kĂ€nt att det Ă€r mycket dyrt att bygga i Sverige, och det har varit sĂ„ under lĂ„ng tid. Det beror bland annat pĂ„ Sveriges samtliga 290 kommuner stĂ€ller sina egna krav pĂ„ nya byggprojekt. Det gör det svĂ„rare för byggbolagen att sĂ€nka sina kostnader genom mer standardiserad produktion. Detta har varit en drivande faktor i den svenska prisutvecklingen, som inte Ă„terspeglas i samma grad i resten av Europa. Det svenska bostadsutvecklande företaget Bonava Ă€r exempelvis ett av de ledande byggbolagen – i Tyskland. Bonava uppgav för nĂ„gra Ă„r sedan att en av anledningarna till att det valt att fokusera pĂ„ den tyska marknaden, i stĂ€llet för den svenska, Ă€r för att byrĂ„kratin Ă€r mycket mindre omfattande dĂ€r.

Vi har alltsÄ bÄde akuta och lÄngsiktiga knutar som behöver lösas upp. Drivmedelskostnaderna behöver sÀnkas, och vi behöver bygga ut vÄr elproduktion. Det bör Àven kommas ihÄg att det senare sannolikt inte hade varit ett problem om vi inte avvecklat stora delar av vÄr kÀrnkraft. Kriget i Ukraina och dess effekter pÄ vÀrldsekonomin Àr svÄrare att rÄ sig pÄ, men genom bland annat momslÀttnader och minskande av arbetsgivaravgifter gÄr det ÀndÄ att dÀmpa prisutvecklingen.

Att lösa de byrÄkratiska knutarna i Kommun- och Myndighetssverige kommer sannolikt ta lÀngre tid, men det vore antagligen i slutÀndan den mest effektiva ÄtgÀrden. Som sagt var Sverige vÀldigt dyrt redan under normaltillstÄndet, och bostadskrisen vi redan befinner oss i visar ohÄllbarheten i det. Vi bör inte nöja oss med att vara bland de dyraste lÀnderna i EU att bygga hus i.

GA

Detta Àr en ledare frÄn Gotlands Allehanda, som Àr oberoende moderat.