Nya småhus ger balans på monopoliserad marknad

Det är goda nyheter när byggandet av småhus slår rekord på Gotland. Det blir fler bostäder och fler som kan bo som de vill.

Småhus måste det finnas plats för.

Småhus måste det finnas plats för.

Foto: Maria Jörgel Andersson

Ledare2022-02-22 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regionalpolitik och samhällsplanering har ett väldigt starkt fokus på just lägenheter. Hyresrätter är extra älskade av makthavarna, men även bostadsrätter är en tydlig prioritet. Varje projekt som involverar flerbostadshus innebär många nya bostäder. Symboler för framåtskridande. Ordnade, sammanhållna områden där människors liv effektivt kan staplas ovanpå varandra. Men inte för högt. Ingen ska verkligen sticka upp.

Men det är inte så de flesta egentligen vill bo, när man gör sig besväret att fråga dem. När Sifo frågade 2019 så svarade 75 procent att de vill bo i eget hus i någon form – villa, radhus eller kedjehus. Samtidigt uppgav Trä- och Möbelföretagen att bara 20 procent av de bostäder som byggs i Sverige är enfamiljshus.

Enligt Statistiska Centralbyrån påbörjades bygget av 11 045 bostäder i Sverige under tredje kvartalet i fjol. Av dessa var 8 363 i flerbostadshus. Bara 2 682 småhus.

Beror det på att det saknas plats i Sverige för nya småhus? Knappast. Det byggs jämförelsevis fler småhus i mer tätbefolkade länder som Nederländerna och Danmark än i Sverige, vilket framstår som väldigt egendomligt. För att byggandet av småhus i Sverige skulle närma sig en nivå som är normal i Europa så skulle det behöva byggas dubbelt så många som i dag varje år. Det finns några olika faktorer man kan peka på, men den som känns mest relevant för att förklara den egendomliga skillnaden mellan glesbefolkade Sverige och tätbefolkade länder på kontinenten är politiska prioriteringar. Det planeras inte för småhus i Sverige, så färre får möjlighet att bygga.

Det gladde mig därför när GA i lördags berättade om projekt i Väskinde som skapar utrymme för många nya småhus. Hus som kan bebos av medborgare som får möjlighet att bo på det sätt de önskar.

Jag tycker också att det finns anledning att förvänta sig att småhusen som byggs i området i mycket hög utsträckning kommer att befolkas av permanent bosatta gotlänningar snarare än av sommargäster, varför husen kan ge extra stor effekt på den gotländska bostadsmarknaden, där suget efter fritidsbostäder annars har en viss undanträngningseffekt gentemot dem som söker permanent boende.

Det råder brist på bostäder på Gotland och när både byggandet av lägenheter och i ännu högra grad småhus är ovanligt stort, så skapas det inte bara utrymme för fler gotlänningar utan också en bättre balans på en bostadsmarknad som inte är lättillgänglig.