I torsdags uppträdde Lady Gaga på Friends Arena i Stockholm för första gången sedan 2014. Redan klockan 7 började hennes trognaste fans, eller små monster som hon kallar dem, köa trots rekordvärmen. Och samhället kan lära sig ett och annat av dem.
I kön finns fans från hela världen. Korea, Israel, Estland, Finland och Brasilien är bara några av de länder man rest från för att få se Lady Gaga. Pride-flaggan vajar högt ovanför parkeringen utanför arenan. Stockholm är andra stoppet på den europeiska delen av hennes turné The Chromatica Ball. Antalet stopp på turnén är färre än vanligt, vilket kanske också bidrar till att fler har valt att resa längre avstånd. I nästan tolv timmar köar dem, i gassande sol. Många försöker hålla sig sysselsatta. Någon delar ut ballonger för att kunna blåsa upp och släppa under konserten, andra spelar kort eller läser en bok. Men det finns också en stark känsla av kollektivt ansvar för allas välmående. Människor som är helt främmande för varandra delar vatten, frukt och paraplyer mellan sig och håller varandras plats i kön för att kunna turas om att gå och svalka sig. Att fråga efter något att dricka eller äta av någon man inte känner, ses inte alls som konstigt i sammanhanget. Alla sitter i samma kö, och vet hur det känns. Det finns en enorm solidaritet bland fansen. En person svimmar av värmeslag och hela kön ropar i unison efter hjälp. Man ser tillsammans till att alla mår bra.
Det är en solidaritet som samhället skulle må bra av. Byggd på en premiss om att alla som sitter där står för människors lika värde. För det är vad Lady Gaga står för. Den är också byggd på kärlek, respekt och en vilja att hjälpa andra. För det är vad Lady Gaga säger åt sina fans att göra. Hon talar ofta om sina egna hinder i livet såsom psykisk ohälsa, sexuella övergrepp, PTSD och fibromyalgi, vilket gör att många kan relatera till henne. Och fansen kan relatera till varandra. Hon har på något sätt lyckats ena de som känt att de inte passar in i samhällets normer, eller som någonsin känt sig utanför.
Tanken slår mig också hur snabbt allt det här fina kan förstöras. Terrorattacken i Almedalen gör att tanken åtminstone dyker upp en gång. Men trots det blir hennes konserter, inklusive köandet, någon typ av kollektivt helande. Det blir nästan som en helig plats, en vilostad från dömande blickar, hot och hat. Under hennes dunderhit Born This Way, där hon sjunger om att alla har rätt till att få vara den man vill, oavsett ursprung och sexuell läggning, gråter flera fans i publiken. Det erkännande och kärlek som de får av henne har de kanske aldrig någonsin fått av någon annan i samhället. Det blir en plats för frihet. Om samhället i stort hade kantats av lika mycket solidaritet, respekt, öppenhet och kärlek hade nog terrorattacker aldrig skett.
Det finns mycket att lära från Lady Gagas fans. Det är ett tankesätt och en välvilja som både politiker och privatpersoner skulle kunna ha med sig i vardagen och i de beslut som tas. Förhoppningsvis ser vi mer av detta på ett strukturellt plan i Sverige inom en snar framtid.