Folkhemmets ståtliga byggnad är i dag fallfärdig

Det svenska folkhemmet var en gång i tiden en ståtlig byggnad vi tog hand om tillsammans. Men något hände.

Folkhemmet kan i dag liknas vid ett fallfärdigt hus. 
Genrebild: Huset på bilden har ingenting med ledarens text att göra.

Folkhemmet kan i dag liknas vid ett fallfärdigt hus. Genrebild: Huset på bilden har ingenting med ledarens text att göra.

Foto: Ingvar Karmhed/TT

Ledare2024-02-28 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Folkhemmet byggdes upp under efterkrigstiden. Tanken var att vi gemensamt skulle ta hand om varandra med staten som ansvarig. Vi skulle betala skatt utifrån förmåga och nyttja folkhemmets service efter behov. Alla var välkomna och man gjorde sin plikt samtidigt som man krävde sin rätt.

Folkhemmet hade en väl uppgjord underhållsplan och det offentliga hade ansvar för de olika delarna. 

Om vi ser Folkhemmet som ett hus kan vi tänka hur tak, väggar och golv sköttes och underhölls precis som värme, ventilation och VA.

Men något hände. Kapitalet såg en möjlighet att tjäna pengar på våra gemensamma tillgångar. Folkhemmet och dess företrädare baktalades, skatt för att betala det gemensamma ansågs vara stöld, de fleråriga underhållsplanerna jämfördes med Sovjetkommunism och det privata kapitalet målades upp som både lösningen på livets alla problem och som frihetsskapande.

Om vi sålde ut det gemensamma skulle vi få både lägre skatter och bättre service. 

Om vi tar husjämförelsen igen kan vi se hur ansvaret för taket delades upp mellan olika kapitalister. Samma sak med väggar, fönster och golv. Olika privata aktiebolag fick ansvar för var sitt element och andra för rörledningarna emellan elementen. 

Vi har sedan flera år sett följderna av de nyliberala experimenten. Det fina folkhemmet ser numera ut som ett övergivet ruckel. Taket läcker in, kallras från väggarna och de flesta fönstren har fått ersättas med billiga plankbitar. Vissa delar av värmesystemet suckar tung, medan andra är både kalla och tysta. 

Vi som bor i det förr så ståtliga folkhemmet tvingas nu betala för nödlösningarna. Fler hinkar för att fånga vattnet som läcker in. Fler filtar till frysande, fler plank för att ersätta glaset i fönstren. Mörkret lägrar sig inne i huset. Nu är inte ens alla välkomna längre. 

Men några rum är ännu i bra skick. Där bor de som inte vill göra sin plikt men som ändå kräver sin rätt. ”Va fan får jag för pengarna” frågar en del, som om RUT, ROT och ränteavdrag inte räcker. Som om ”stölden” genom skatt inte har minskats för den mest priviligierade gruppen genom borttagande av värnskatt, förmögenhetsskatt, arvskatt och fastighetsskatt. Och att den låga skatten på kapitalvinster inte är tillräcklig då den ännu finns kvar. ”Stölden” fortsätter ju även om principen att betala skatt efter förmåga är utbytt mot att den som har, den ska ha kvar så mycket som möjligt för att kunna göra sin plikt, medan de som inget har ska ha ännu mindre utan att de kan kräva något alls.

Piskan att ha för lite i bidrag ska vina och få fattiga att ta sig i kragen, även om de slitna blåklädernas krage sen länge är borta. Eller inte ens kom med när familjen flydde för sina liv.

Samtidigt får de som nu har mer än någonsin förut hjälp av staten med hushållsarbetare, renoveringar, skattelättnader och räntekostnader för lån. Alltför att de ska kunna tjäna ännu mer, men slita mindre. 

Folkhemmet skulle som ni förstår behöva en ordentlig upprustning. Nytt tak, nya väggar och golv. Energisnåla fönster och solceller på taket. Frågan är bara vem som ska betala upprustningen? Kapitalet som tjänat grova pengar på att strunta i underhållet? De som redan har och skriker stöld för varje enkrona som staten försöker ta av dem? 

Här behövs det ett paradigmskifte. Det behövs någon som tar fullt ansvar för huset och alla som bor i det. Någon som inte vill tjäna snabba pengar på sina hyresgäster. Någon som ser Folkhemmet som den viktigaste investeringen. 

Från borgerligt håll har vi ofta hört hur man sagt att vi inte tar hand om saker som inte är våra egna som en anledning till att eget företagande är bättre än offentligt ägda verksamheter. Då borde de ju samtidigt inse att Folkhemmet inte ska tas om hand av någon annan som saknar ansvarskänsla för hela bygget.

Men så länge borgarna och deras kamrater på högerkanten är störst och på väg åt helt fel håll får vi finna oss i att bo i ett hem som förr var ståtlig byggnad, men som förstörts så pass mycket av de marknadsliberala krafterna att det nu är fallfärdigt. 

Rättelse

Mätstationerna som Region Gotland har satt ut för att mäta luften i Visby mäter partikelhalten i luften, vilket inte framkom i ledaren den 24/2.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.