Det är smärtsamt att läsa om de händelser som beskrivs i avvikelserapporterna på Attendos särskilda boende på Terra Nova. Huruvida händelserna närmar sig en allmän vanvård är svårt för en lekman att bedöma. Hur många avvikelser är "normalt" sett till särskilda boenden generellt?
Risken är att vi (medier och politiker) upprepar samma misstag som nyss gjordes genom att fokusera på bytet av aktör i Hemse men helt missa det som hände på Terra Nova. Vad gör vi om det visar sig att ett boende i regionens regi har lika många avvikelser? Ska vi förbjuda regionen att driva särskilda boenden? Vi måste orka lyfta blicken och inte bara fokusera på en sak i taget.
Det finns goda anledningar att ifrågasätta kvalitetsarbetet på Attendo Terra Nova, avvikelser sker, det är oundvikligt, men att man inte agerade mer och bättre trots att det fanns en handlingsplan med tydliga krav från regionen är det mest allvarliga.
Avtalet om driften av boendet ska omprövas under våren och som det ser ut nu finns det all anledning att överväga detta noga. Samtidigt är frågan om ett övertagande av annan aktör med den omstart det leder till är det bästa för verksamheten.
Att byta operatör är en svår och tidsödande process. Både för personalen och för operatören. Vi minns att det efter regionens övertagande av Pjäsen i Visby var stora problem så långt som ett år efter övertagandet. Men detta blev det inte lika svarta rubriker om som när det handlar om privata drivna boenden.
Visar det sig att Attendos boenden sticker ut och generellt har många avvikelser och att man inte uppfyller kraven som regionen ställer, ska det naturligtvis få konsekvenser. Våra äldre och våra särskilda boenden förtjänar dock bättre än att användas som slagträ för att skaffa sig politiska poänger, åt vilket håll det än gäller. Boenden har lagts ut på privata utförare av både borgerliga och rödgröna majoriteter så låt oss lämna dessa skyttegravar och ta ansvar.
Det största problemet som stora delar av välfärden lever med är att det saknas personal. Kanske är det där man ska börja gräva om man vill åstadkomma en förändring?
Sen kan det finnas anledning att politiskt komma överens om minsta antal anställda per boendeplats i direktiven för samtliga boenden som finansieras av Region Gotland. Det är på ett sätt fyrkantigt att låsa in ett boendes möjligheter att anpassa verksamheten men kanske är det något man får offra för att slippa risken att de boende inte får den tillsyn och omsorg som krävs, inte minst nattetid.
Att välja att fokusera på vem som driftar och det faktum att aktiebolag måste gå med vinst och att detta per se betyder att man ser vinsten som viktigare än verksamheten – det är ett faktiskt inget annat än oseriöst.
* * *
Socialisterna – Välfärdspartiet ger i en andra replik ett klargörande och tydligt besked. Partiets övertygelse är att välfärdens väl och ve kan isoleras från trista begränsningar som ekonomi. Vi som inte begriper detta har tydligen inte "tänkande hjärnor".
Jag önskar dem lycka till i sitt lokala valarbete och ser fram emot de praktiska förslagen för att regionen ska kunna drivas utan ekonomiska ramar. Det låter onekligen som en utmaning.