Det finns en gräns för hur mycket som kan ursäktas

Frågan om biskopens anställningsskydd har väckts efter att han förklarades obehörig att verka som präst och biskop.

Thomas Petersson Eva Bofride

Thomas Petersson Eva Bofride

Foto: Malin Stenström

Ledare2022-02-04 12:10
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Somliga beskriver biskopens obehörighetsförklaring i ett arbetsrättsligt perspektiv och menar att en otrohet inte är grund för uppsägning. Det hade det dock varit om biskopen varit anställd i ett företag vars affärsidé är att propagera för att äktenskapet är heligt och löftena man ger ska hållas... Alltså exakt så som det i praktiken faktiskt var.

Sen är det en fråga om det blir en uppsägning av personliga skäl eller ett avskedande, det beror på hur grovt man har åsidosatt sina åligganden gentemot arbetsgivaren. Blir det en uppsägning följer regler om bland annat erbjudanden om omplacering.

Den som påstår att det handlar om moralpanik eller osund syn på sexualitet och mänsklighet initierar en helt annan debatt som inte har med ansvarsnämndens beslut att göra.  

Ser också att det finns de som istället vill lägga ansvaret på "alla som visste". Ett helt absurt sätt att se på frågan om en ämbetspersons ansvar för sina egna handlingar.

I grunden handlar det om rollen som biskop, att man lovat att leva efter kyrkans ord och budskap, men också att biskopen ska utkräva samma ansvar av andra. Det blir en omöjlig situation för hur mycket man kan ursäktas för att medvetet och under lång tid agera i strid med sitt ämbete.