Region Gotland har sedan länge stora investeringsbehov. Utbyggnaden av VA, ombyggnad av sjukhuset, den nya simhallen och flera äldreboenden är några av alla de investeringsbehov som finns i närtid. Tidigare tunga investeringar försämrar dessutom regionens investeringsmöjligheter.
Visby ishall, som invigdes 1975, är sedan flera år mer eller mindre uttjänt och en ny ishall har sedan länge funnits på önskelistan. Behovet av en ny ishall är som ni förstår stort, men ett beslut har under många år prioriterats bort till förmån för andra viktigare investeringar.
Nu har regionen hittat vad de tror är en bra lösning. Regionen lånar ut omkring 250 miljoner till föreningen Wisby Roma som får bygga och äga hallen. På det sättet får Gotland en ny ishall som dessutom blir 50 miljoner billigare än om regionen skulle bygga och äga den.
Att den blir billigare om föreningen står för kostnaderna beror bland annat på de möjligheter de har att minska kostnaderna genom ideella insatser, dels till stor del på lagen om offentlig upphandling, LOU.
Jag har kritiserat LOU vid flertalet tillfällen förut och det som utredningen kring en ny ishall visar ger mig mer vatten på min kvarn.
Lagen gör att skattepengar slösas bort i onödan på en upphandling som fördyrar samtidigt som projekt eller verksamheter blir mindre flexibla. Vilket drabbar skattebetalarnas plånböcker och de som nyttjar tjänsten då den inte fungerar så bra den skulle kunna fungera.
Många företagare skulle nog slå bakut om de tvingades göra affärer med någon de inte ens fick träffa innan affären genomfördes, men för offentliga verksamheter är det den verklighet de lever i.
Du, jag och de flesta företagarna som vill köpa någon vara eller tjänst vill gärna känna en trygghet vid inköpet. Vi vill ha en bra känsla för den som säljer varan eller tjänsten. Ju dyrare desto större anledning att känna den vi ska göra affärer med. Kostnaden är givetvis viktig, men jag kan i alla fall betala mer för att ha att göra med någon jag känner förtroende för.
När detta skrivs håller regionstyrelsens arbetsutskott ett ordinarie möte där bland annat frågan om en ny ishall diskuteras. Jag skulle bli förvånad om RSAU inte ger grönt ljus till den avsiktsförklaring som ligger för beslut. Där tanken är att Wisby Roma kommer få möjligheten att bygga den nya ishallen. Vad jag kunnat läsa mig till så överväger fördelarna nackdelarna.
Regionen har lärt sig den hårda vägen att det är bäst att äga de fastigheter där de har verksamhet. Exempelvis har försäljningen av de särskilda boendena ökat regionens kostnader på ett mycket dåligt sätt. Men till skillnad från en privat entreprenör har föreningen inget vinstintresse vilket bör innebära att hyrorna hamnar på en rimlig nivå.
Det som är viktigt är att avtalet mellan Region Gotland och föreningen måste vara vattentätt så regionen inte åker på en liknande blåsning som vid försäljningen av campingen i Sandviken. Där sålde regionen fastigheten i god tro till ett föreningsägt bolag för att på så sätt gynna det lokala föreningslivet och en lokalt förankrad utveckling av området. Men knappt hade bläcket på avtalet torkat innan bolaget fick nya ägare och politikerna blev blåsta på den lokala förankringen som de såg så viktig.
Regionen är ute på okänd mark då den här konstruktionen för att lösa ett uppdämt behov är helt ny. Därför behövs det både hängslen och livrem, men på ett sätt som inte ökar kostnaderna.
Men utifrån de lagar och förordningar som gäller för offentliga verksamheter är konstruktionen där regionen ger Wisby Roma ett lån för att bygga och äger ishallen ett klokt beslut då det annars hade blivit svindyrt för regionen att ta på sig den uppgiften.