Två unga studenter, Arvid Morin och Benjamin Kainz startade 2007 ett projekt i Växjö som nu drivs som ett framgångsrikt företag (Ung omsorg) med många kommuner som kunder.
Gotland är nu en av dessa.
Företaget Ung omsorg har 2 757 anställda ungdomar som jobbar på 353 äldreboenden över hela Sverige "för att göra det lilla extra i de äldres vardag", allt det som är livsviktigt men inte ingår i det formella omsorgsuppdraget.
De har tid för att prata, gå promenader, läsa högt, spela spel eller bara umgås ihop över en fika.
Syftet är att engagera och intressera fler gotländska ungdomar för äldreomsorgen genom att erbjuda extrajobb. På sikt är förhoppningen att fler ska vilja välja vård och omsorg som en framtida karriärväg.
Till en början innefattar satsningen endast särskilda äldreboenden i Visby, men om samarbetet påvisar goda effekter kan det komma att utökas.
80 ungdomar i åldern 13-18 år ska rekryteras, de blir anställda av Ung Omsorg och kostnaden för regionen är 1 343 800 kronor och tas från statsbidraget Stärkt äldreomsorg.
Man blir verkligen glad att läsa om denna nyhet i en tid när äldreomsorgen beskrivs som eländes elände och många verkar vilja göra allt för att skrämma bort folk från att jobba där.
Det finns få frågor viktigare än att höja statusen i våra välfärdsyrken. Att ge unga en inblick i vad det innebär är ett sätt. Det trollar inte bort alla utmaningar och problem som finns med minutjakt, låga löner och personalbrist, men det bygger goda förutsättningar för en förändring på sikt.
Socialförvaltningen presenterade nyligen ännu en nyhet för att skapa bättre villkor för sina medarbetare. Bland dem som jobbar i hemtjänst, särskilda boenden och som personliga assistenter är sjuktalen högre än andra yrkesgrupper inom Region Gotland.
Samma yrkesgrupper som har haft en tung arbetsbelastning under pandemin, både i själva jobbet och genom att dessa grupper inte kan jobba hemifrån och har haft ett större ansvar att sjukskriva sig vid symptom.
Den friskvårdstimme alla regionanställda har rätt till har varit svår att ta ut.
Nu får dessa medarbetare därför en schemalagd friskvårdstimme i veckan plus ett förhöjt friskvårdsbidrag på 5 000 kronor för att till exempel kunna gå på gym.
Satsningen har gjorts i samarbete med facket Kommunal. Ett lysande exempel på praktisk handling utifrån ett gemensamt mål.