Det är inte längre bara trollen på olika "alternativa medier" som driver kampanj mot svenska fria medier. Oftare och oftare ser man välutbildade och "vanliga" människor påstå att svenska medier har en egen agenda, att de är korrupta och vinklar sina nyheter för att gå något/någons ärende.
Oftast handlar det om personer eller grupper som har en väldigt stark åsikt i en fråga. När medier rapporter om andra sätt att se på saken väljer man att tolka det som att det är tidningens egna åsikter. Har man intervjuat ett antal personer som tycker en viss sak är det alltså inte bara dessa personers åsikter utan tidningens.
Det är en oroväckande utveckling och en viktig väckarklocka till hela branschen att satsa på folkbildning och berätta om vilka vi är och hur vi jobbar.
Okunskapen om hur journalistiskt arbete fungerar tillsammans med ett eget genuint och starkt engagemang är kanske de bakomliggande orsakerna.
I takt med att vi alla till stor del, frivilligt eller omedvetet, lever våra liv i filterbubblor, skapade av algoritmer och egna val, förstärks också misstankarna om "de andra". När vi aldrig pratar med dem utan bara om dem är risken uppenbar att missuppfattningar och gissningar blir till sanningar.
Jag har då och då hamnat i trådar på Facebook som handlar om saker jag skrivit. Där spekuleras det vilt om mina syften och min intelligensnivå. När jag kan, och när det känns meningsfullt, brukar jag ge mig tillkänna och tonläget sänks direkt och vi kan ha en saklig och vuxen dialog. Fast vi fortfarande tycker olika om en sakfråga.
Inom alla sorters etablerade medier har dock åsikter och neutral nyhetsförmedling en tendens att blandas ihop så det är inte alltid konstigt att läsaren tar det ena för det andra. Men när skygglapparna sitter så fast att man inte ens bryr sig om att reflektera över något annat än att det måste vara nåt suspekt eftersom en verklighet som inte är min beskrivs som den vore sann.
Ett bra sätt att testa om man eventuellt behöver lätta på sina skygglappar är att tänka tvärtom. Det är alltid bra att göra för att få perspektiv.
Om jag till exempel misstror personer som säger sig bli hårt ansatta för sina åsikter och kräver att de ska bevisa för mig att detta är sant, då ska jag rimligen kräva samma sak av personer som tycker som jag och blir utsatta för liknande saker.
Om jag ställer krav på medier att de inte ska rapportera om åsikter som strider mot mina, då får jag också acceptera att själv bli behandlad på det sättet.
En grundprincip för all journalistik är att den ska vara allsidig. Det vill säga att alla sidor, så långt det är möjligt, ska redovisas. Helst samtidigt så klart.
I långdragna ärenden och frågor blir det ohållbart att i varje artikel eller inslag ha med alla åsikter. Då får man ser till att frågan som helhet beskrivs rättvisande och relevant.
Den som trycker gilla på inlägg på Facebook som hävdar att medier är köpta och ljuger har en tung bevisbörda. Har man bevis så lägg fram dem till någon av alla de instanser där medier anslutna till det pressetiska systemet prövas.
Tycker du bara att medierna ljuger när de berättar om en annan verklighet än din, ja, då kanske du ska tänka till över vad du bidrar till med ditt "gilla".